Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Bajronova pisma prodata za 460.000 dolara

Komplet 15 pisama i drugih spisa engleskog pesnika romantičara Džordža Gordona Bajrona prodat je na aukciji u Londonu za 277.250 funti (skoro 460.000 dolara), saopštila je aukcijska kuća Sotbi.

"This Is It" zaradio 2,2 miliona dolara

Dokumentarni film posvećen nedavno preminulom kralju popa Majklu Džeksonu već je napravio pravu senzaciju na boks ofisu zaradom od 2,2 miliona dolara za samo jedno veče prikazivanja.

Na Sinemaniji 22 premijere

Novosadska "Sinemanija" počinje u subotu, u bioskopu na Spensu, a biće otvorena filmom Pedra Almodovara "Prekinuti zagrljaj", s Penelope Kruz u glavnoj ulozi. Selektor "Sinemanije", Ivan Mićić, kaže da će na ovoj reviji filmova biti čak 22 premijere, što je za pet više u odnosu na prošlu godinu.

Šarliz Teron skupo prodala poljubac (Video)

Holivudska glumica Šarliz Teron iznenadila je goste dobrotvorne zabave u San Francisku, kada je objavila da će, zajedno sa godišnjom kartom za Svetski kup 2010. godine, na aukciji prodati i poljubac, piše "Skaj njuz".

Antinacistička drama u ''CK13''

Nemački film "Sophie Scholl, poslednji dani" priča priču o poslednjim danima studentkinje Sofi, koja zajedno sa svojim bratom i njihovim bliskim prijateljem, učestvuje u nenasilnom pokretu otpora Bela ruža u nacističkoj Nemačkoj. Novosađani večeras mogu da ga pogledaju u ''Crnoj kući''.

Nastavak mjuzikla "Mamma mia"

Američka glumica Amanda Sejfrid, koja se proslavila ulogom u filmu "Mamma Mia!", izjavila je da je u pripremi nastavak ovog velikog hit mjuzikla. "Vode se ozbiljni razgovori o snimanju drugog dela", izjavila je 23-godišnja glumica koja je u filmu igrala zajedno sa Meril Strip, Pirsom Brosnanom i Kolinom Firtom.

Toni Parsons u Novom Sadu

Engleski pisac Toni Parson gostovaće u ponedeljak u 19 časova u knjižari Ljubitelji knjige, u ulici Zmaj Jovinoj 4, gde će potpisivati svoje knjige i družiti se sa Novosađanima.

Antihrist najbolji nordijski film

Film "Antihrist" danskog režisera Larsa fon Trira proglašen je za najbolji nordijski film. "Normalno da sam veoma zadovoljan i mislim da je to fantastično", izjavio je režiser i naveo da nije verovao da bi njegov film, toliko kritikovan, mogao dobiti nagradu Nordijskog saveta.

Film o japanskom grafičaru

Film "Preteći znak" biće emitovan u četvrtak od 18 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, na Trgu galerija 2.

Elvisove stvari se skupo prodaju

Pramen kose za koji se veruje da je pripadao "kralju rokenrola" Elvisu Prisliju prodat je za 15.000 dolara na aukciji u Čikagu. Među 200 predmeta koji su pripadali pokojnom pevaču bili su i majica koja je prodata za 52.000 dolara, marame, fotografije sa njegovog venčanja sa Prisilom 1967. godine, božićne čestitke i mnoštvo ploča. Predmeti su bili vlasništvo pokojnog Garija Pepera, koji je bio Elvisov prijatelj i vodio je njegov klub obožavalaca.

Veliki diktator u CK13

Film "Veliki diktator" Čarlija Čaplina biće prikazan večeras od 20 časova u prostorijama Omladinskog centra CK13, u Ulici Vojvode Bojovića 13, u okviru projekta ''Besplatan bioskop za mlade''.

Vibratori u Tremi

Legendarni bend iz Londona "The vibrators" nastupiće u sredu klubu "Trema", uz podršku domaćeg ženskog benada "Vibrator u rikverc".

Ruska simfonija u Sinagogi

Simfonijski orkestar Ruske državne kapele, pod upravom maestra Valerija Poljanskog, održaće večeras koncert u Sinagogi. Domaća publika imaće priliku da u izvođenju orkestra koji iza sebe ima brojne turneje po Evropi, Americi i Aziji, čuje dela najvećih ruskih kompozitora, kao što su Musorgski, Rahmanjinov i Čajkovski.Karte za koncert su besplatne, a mogu se rezervisati i preuzeti u Muzičkoj omladini Novog Sada. Koncert počinje u 20 časova.

Kevin Kostner - muzičar na turneji

Holivudska zvezda Kevin Kostner i njegov bend "Modern Vest" počeli su turneju po Evropi koncertom u malom bavarskom gradu Jihen – pred 700 posetilaca.

Pajtonovcima nagrada za životno delo

Monti Pajtonovcima uručena je nagrada za životno delo na svečanosti održanoj u Njujorku. Ovo je druga nagrada koju je Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) dodelila slavnim komičarima.

Region u fokusu Pozorja

Sterijino pozorje, 55. naredne godine, usredsrediće se na komunikaciju u regionu. Međunarodna selekcija "Drugovi" biće usmerena na predstave prema savremenom tekstu u zemljama u okruženju, saopštila je direkcija festivala.

Tajanstveni likovni svet

Izložba radova na papiru akademskog slikara Mihajla M. Petkovića održaće se u Kulturnom centru Novog Sada od 19. oktobra do 7. novembra.