Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Saradnju Rusije u EU primeniti na Južnom toku

Gasovod Severni tok, koji direktno povezuje Rusiju i Nemačku i u koji je uloženo 7,4 milijarde evra, predstavlja izuzetan primer saradnje Rusije i zemalja EU, koja može da se primeni u projektu Južni tok, poručili su u rukovodioci Severnog toka i nemačkog Vinteršala.

Libija moli za pomoć međunarodnu zajednicu

Libijske vlasti pozvale su međunarodnu zajednicu u pomoć u borbi protiv islamističkih milicija, koje su preuzele kontrolu nad zgradama vlade i poručile da Ujedinjene nacije moraju da uvedu sankcije protiv islamista i zaustave širenje terorizma na severu Afrike.

I vlada Liberije na udaru ebole

Zamenica ministra zdravlja Liberije Bernis Dan dobrovoljno je otišla u 21-dnevni karantin zbog sumnje da je zaražena ebolom. 

Lavrov kritikuje vojnu intervenciju SAD

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao jedanas u govoru u Ujedinjenim nacijama američki vojni intervencionizam. Vašington je otvoreno proglasio da ima pravo da jednostrano koristi silu svuda da bi branio svoje interese, rekao je Lavrov.

Marš tišine pogubljenom Francuzu

Više hiljada ljudi prošlo je ulicama Nice u maršu tišine kako bi odali poštu 55-godišnjem planinaru Erve Gurdelu, koga su pogubili ekstremisti iz Alžira.

Osuđena kontroverzna indijska političarka

Kontroverzna indijska političarka i nekadašnja filmska zvezda Džajalalita Džajaram (66) osuđena je danas na četiri godine zatvora zbog korupcije čime je okončan proces koji je protiv nje trajao skoro dve decenije.

Požar u rafineriji nafte na Siciliji

Veliki požar izbio je noćas u rafineriji nafte na italijanskom ostrvu Sicilija, zbog čega su nastale saobraćajne gužve dok su meštani napuštali pogođenu oblast.

Referendum o Kataloniji 9. novembra

Predsednik španskog regiona Katalonija Artur Mas potpisao je danas dekret o raspisivanju referenduma o nezavisnosti za 9. novembar, što je vlada u Madridu ocenila kao kršenje Ustava i obećala da će to blokirati.

19 poginulih u eksploziji mine u Gvineji

Najmanje 19 osoba je poginulo, a 10 je povređeno, od kojih nekoliko teže, kada je minibus naleteo na minu na putu na severu Gvineje Bisao, saopštila je danas policija.

Rasmusen obeležio kraj svog mandata

Anders Fog Rasmusen obeležio je danas kraj svog petogodišnjeg mandata na mestu generalnog sekretara NATO-a, ceremonijom na kojoj je odao poštu vojnicima poginulim u operacijama Alijanse.

Zaplenjeno 13 miliona lažnih evra

Rumunska policija saopštila je da je zaplenila rekordnu količinu lažnih novčanica u vrednosti od 13 miliona evra u operaciji sprovedenoj u saradnji sa italijanskim kolegama.

Sporazum Ukrajine i Rusije o gasu

Ukrajina će otplatiti 3,1 milijardu dolara duga Rusiji u zamenu za zajamčene isporuke gasa u zimskim mesecima, navodi se u predlogu posle pregovora u Berlinu u kojima je posredovala Evropska unija.