Zbog Irana cene nafte krenule nizbrdo

Cene nafte su danas ponovo krenule nizbrdo pošto Iran sprema prvi kontigent ove sirovine za isporuke nakon ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji, potpirujući dodatno zabrinutost zbog globalne prezasićenosti tržišta.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu pojeftinila je 19 centi ili 0,65 odsto, na 29,25 dolara u trgovanju u Aziji, dok je nafta „"brent" za aprilske isporuke pala 10 centi ili 0,30 procenata, na 33,26 dolara za barel.

Oba referentna tipa nafte su uzletela u petak za više od 10 procenata posle informacije da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) otvorene za smanjenje proizvodnje, kako bi cene pogurali naviše sa 12-godišnjeg minimuma.

Ta vest donela je toliko željeno olakšanje prodavcima ove sirovine, koja je izgubila oko tri četvrtine vrednosti od sredine 2014. godine zbog preobilne ponude, hiperprodukcije, slabe tražnje i usporavanja svetske privrede.

Međutim, jedna od pretnji koja „visi nad glavama trgovaca naftom vratila se ove nedelje na dnevni red, budući da se Iran sprema za ponovni ulazak na tržište ove sirovine, nakon što su ukinute zapadne sankcije koje su Teheranu bile uvedene zbog nuklearnog programa.

Agencija "Blumberg njuz" je izvestila, pozivajući se na iranskog zvaničnika iz ministarstva nafte, da je u nedelju počeo utovar nafte u tanker francuske kompanije Total na ostrvu Karg, i da iznajmljeni tankeri za kineske i španske kompanije treba da stignu kasnije tokom dana.

"Iran će dodatno uticati na nepovoljna kretanja na tržištu", izjavio je analitičar kompanije „Fet provets" iz Sidneja, Dejvid Lenoks, napominjući da je tu još i 500 miliona tona barela koje se na tržište upumpavaju iz američkih zaliha i proizvođača nafte iz škriljaca.

"Dok ne bude značajnijeg rezanja proizvodnje, nema održivog oporavka cena", dodao je on.

Šef azijsko-pacifičkog odseka za naftu i gas stručne konsultantske organizacije Ernst&Jang, Sandživ Gupta izjavio je da tržište sada iščekuje ekonomske statističke pokazatelje iz Kine, koji treba da budu objavljeni ove nedelje.

Autor: Tanjug

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.