Srbija ni ne pokušava da reguliše tržište kriptovaluta

Srbija još ne pokušava da reguliše tržište kriptovaluta od kojih je najpoznatija bitkoin, već pušta da se ono razvija i zajedno s BiH i Crnom Gorom je na začelju zemalja gde se koristi ta digitalna valuta, rekao je direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd (CEIB) Nikola Korbar.
Srbija ni ne pokušava da reguliše tržište kriptovaluta
Foto: Pixabay
On je rekao da je bolje regulisati tržište virtuelnih valuta nego ga zabraniti jer posle zabrane crno tržište više raste.
 
"Japan je izjednačio upotrebu bitkoina s nacionalnom valutom - jenom, da bi olakšao turistima plaćanje, pa je turizam profitirao", rekao je Korbar.
 
Dodao je da je Hrvatska legalizovala korišćenje digitalnog novca, da ga u Kini mogu koristiti gradjani ali ne i kompanije, a da je Venecuela najavila da će da napravi svoju kriptovalutu da bi izbegla sankcije SAD.
 
Bitkoin je u proteklih godinu dana imao veliki rast vrednosti, ali je i dalje izuzetno nestabilan. Pre godinu dana vredeo je 833 dolara, dok je danas na oko 16.800 dolara.
 
Prošle nedelje je, medjutim, bio na skoro 20.000 dolara.
 
"Prognoze su da će vrednost tog novca rasti do februara sledeće godine i da će tada vredeti od 28.000 do 30.000 dolara", rekao je Korbar.
 
Prednosti digitalnog novca su, prema njegovim rečima, što omogućava brze novčane transakcije s malim provizijama.
 
On je rekao da su prosečne provizije novčanih transakcija kriptovaluta 0,00014 odsto dok su bankarske do 20 odsto, a preko "Pejpala" pet odsto.
 
Najveći problem korišćenja digitalnog novca za državu su izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.
 
"Pranjem papirnog novca uglavnom se izgubi oko 30 odsto sume a pranjem digitalnog očuva se njegova vrednost a može i da se dosta zaradi", rekao je Korbar. Dodao je da je vrednost najveće prevare kojom je pre nekoliko godina ukradeno 850 miliona dolara u bitkoinima, a po današnjoj vrednosti bi to bilo 17 milijardi dolara.
  • kojot

    21.12.2017 14:36
    ma treba uvesti kriptovalute, čisto iz dosade, a ovaj prljavi novac sa kojim se prenose bakterije i bolesti treba izbaciti, eto npr pre neki dan sam kupovao skuter od poznanika, otišao sam do njega, pogledao skuter, provozao, bio sam zadovoljan i samo mi je dao njegov wallet i ja sam mu istog momenta prebacio 0.05btc i odmah mu je legao iznos, eto jednostavno skroz i krajnje legalno
  • antisendvic

    21.12.2017 12:05
    Srbija ni ne pokušava da reguliše normalan zivot svojih stanovnika.
  • B

    21.12.2017 10:57
    Srpski zakonodavci
    Još ne znaju ni da je Tito preminuo, a interneti i slično su im sf....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.