Za odobrenje kredita bankari traže niz nepotrebnih podataka

Bankari od građana traže niz nepotrebnih podataka prilikom podnošenja zahteva za kredit, i to bez ikakvog pravnog osnova.
"Banke su zaista prikupljale ogromnu količinu podataka koji im nisu potrebni, a za to nije postojao pravni osnov. Tražene informacije uključuju podatke o kartonu, izvode iz matičnih knjiga, i slično", rekao je za TV Prva pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović
 
"Građani se žale da im se traži da prikupe sve izvode i JMBG svih stanara zgrade u kojoj se kupuje stan", dodaje on. 
 
Jedna korisnica kredita je prilikom prijave za kredit za stan naglasila da je dijabetičar. "Banka mi je tražila fotokopiju zdravstvenog kartona, od endokrinologa, lekara, da uradim krvnu sliku, što sam ja i uradila. Ja sam na netu pokušala da nađem kome da se žalim", rekla je I.K. 
 
Ova i slične situacije predstavljaju sistemski problem koji tek treba da se rešava. U međuvremenu, niko iz Udruženja banaka Srbije ne želi da komentariše ovo pitanje.
  • preduzetništvo

    27.06.2018 08:56
    Možete kao pojedinac bojkotovati banke i ne uzimati kredite ali država i njena mnogobrojna preduzeća će ih svakako sve više uzimati. Država zaduži svoje stanovnike bez ikakvog pitanja i odobrenja, dugovanja prebace na gradjanstvo koje će biti dužno htelo to ili ne.
  • Stanko

    27.06.2018 06:29
    @@@
    Uzimaju kredit da kupe stan u gradu, a najviše 20 km dalje zive im roditelji u kući od 200 m2. Kuće posle prodaju za automobil ili im se ruše.
  • AleksandarVojvođanin

    26.06.2018 23:50
    BOJKOT!
    Bojkot svih usluga banaka, osim vođenja računa, jer nas je na to naterala država! Kad primim platu, podignem sav novac jer neću tim lihvarima da ostavim ni jednog sata moju lovu na raspolaganju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.