Povraćaj PDV-a u roku od 24 sata: realnost ili novo obećanje

Dok je rok za povraćaj poreza na dodatu vrednost u pojedinim zemljama Evropske unije najviše sedam dana, u Srbiji je taj rok gotovo sedam puta duži i to pod uslovom da se poštuje zakon i ne kasni sa isplatom pre svega domaćim izvoznicima.
Povraćaj PDV-a u roku od 24 sata: realnost ili novo obećanje
Foto: Pixabay
Iako Poreska uprava i ovaj zadati rok teško ispunjava, ministar finanansija Siniša Mali najavljuje ambiciozne planove, pa čak i mogućnost da se povraćaj PDV-a izvršava u roku od 24 sata. Za privredu bi to bila odlična vest, ali pod uslovom da se zadati rok poštuje. Dosadašnja praksa je pokazala da donošenje novog propisa ne garantuje i njegovo sprovođenje.
 
Da je skraćenje roka za vraćanje naplaćenog poreza na dodatu vrednost jedno od gorućih pitanja koje treba rešiti, ukazala je i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda koja se nedavno sastala sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim. Prema oceni privrednika, predugi rok i česta kašnjenja u isplati povraćaja PDV-a, pored parafiskalnih nameta, visokih poreza i doprinosa, nepredvidivosti poslovanja i odliva kadrova, jedan je od glavnih problema srpske privrede.
 
Kako ministar finansija Siniša Mali planira da sprovede svoj naum još nije poznato. Osim najave da će rok biti skraćen, pa čak i na samo 24 sata, ministar do sada nije izneo detalje planiranih izmena i mehanizam kojim će to biti omogućeno. Sve to posebno zvuči neverovatno, imajući u vidu da Poreska uprava ni zadati rok od 45 dana često nije ispunjavala. Tokom prošle godine, kašnjenja su u nekim slučajevima bila i dva do tri meseca.
 
Prema podacima Mreže za poslovnu podršku, na osnovu ankete koja je rađena sa privrednicima, tokom ove godine kašnjenja u povraćaju PDV su smanjena i ona, ukoliko su postojala, nisu bila duža od 15 dana. To znači da su pojedini izvoznici na svoj novac čekali dva meseca. A to je za njih veliki problem.
 
Ekonomista Marko Radović iz Mreže za poslovnu podršku za Insajder kaže da se sa aktuelnom politikom povraćaja PDV-a, značajno otežava poslovanje privrednika pre svega onih koji su izvozno orjentisani.
 
"Kada se umesto zakonom određenih 45 dana, kao predvidivim rokom na osnovu koga se prave planovi ulaganja, PDV vraća sa zakašnjenjem od 15 dana, mesec pa u nekim slučajevima i tri meseca, država na taj način privrednike tera u gubitke. Pošto im kasni novac na koji su računali privrednici moraju da uzmu kredite zbog čega im poslovanje poskupljuje. Na stranom tržištu je konkurencija velika, a naši privrednici uspevaju da izađu sa boljom ponudom, jedan do četiri odsto nižom cenom u odnosu na konkurenciju. Problem je što se ta prednost na kraju istopi zbog kašnjenja povraćaja PDV-a", objašnjava Radović.
 
On podseća da je do sada doneto niz propisa i zakona koji su ostali važeći samo na papiru. U praksi nisu imali primenu. Isti slučaj je i sa rokovima za povraćaj PDV-a. Radović za Insajder kaže da je u nekim zemljama Evropske unije, primenjen model u kome se za svako kašnjenje  povraćaja PDV-a naplaćuje kamata.
 
"Po tom pricipu bi recimo, ukoliko Poreska uprava u zakonom zadatom roku ne izvrši povraćaj, bez obrazloženja, onda mora da plati kamatu za kašnjenje. Dakle, ili isplaćujete PDV ili vršite kontrolu. A kontrola se vrši samo ako postoji sumnja da ste pokušali da utajite porez. Samo u tom slučaju može da se kasni", objašnjava sagovornik Insajdera.
 
On napominje da je jedan od glavnih problema taj što se sav novac prikupljen na ime poreza, doprinosa, penzionog sliva na jedan račun, odakle država povlači novac po potrebi za različite namene. Kako kaže, kašnjenje u povraćaju PDV-a najčešće su aktualena u delovima godine kada država recimo ima obavezu da vrati prispela dugovanja I slično.
 
Prema istraživanju Insajdera, u protekloj godini je ogroman problem u poslovanju privrednika pravila neredovna isplata sredstava na ime povraćaja PDV-a.  Ovo su najviše osetila izvozna preduzeća koja računaju na priličnu svotu od povraćaja. A da problem postoji i da Poreska uprava kasni i probija zakonske rokove, javno, za skupštinskom govornicom, saopštio je prethodni ministar finansija Dušan Vujović krajem prošle godine. Tada je i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku za Insajder rekao da su ti rokovi ponovo produženi, na 60 do 70 dana. Ooširnije čitajte u tekstu Insajdera OVDE.
  • Xyz

    01.10.2018 16:07
    Zemljo..
    Jos jedna sarena laza.I do sada je rok probijan, a rok tece od dana zavrsene kontrole.Vreme od predaje PDV prijave, preko kontrole i pisanjs zapisnika se nigde ne racuna.Molim pojasnjenje od kada je rok 24h-predate prijave ili zavrsene kontrole.Ako je od zavrsene kontrole-vec predisecam da ce se ona razvlaciti bar 6 meseci
  • /

    01.10.2018 11:06
    /
    pazi sad, u tim nekim zemljama vraca se i deo novca od neiskoristene lekarske usluge

    tamo svaki gradjanin sa brojem u poreskoj sluzbi ima povracaj pdva a ne samo vlasnici firmi
    skupljaju se racuni zbog tog povracaja a ne zbog folirantske nagradne igre ili cinkarenja komsije

  • Gorki

    01.10.2018 07:42
    Laže ološ
    Kliknuo sam na vest samo da bih prokomentarisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.