Saziva se hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što hitnije sazove sastanak ministara energetike zemalja članica.
Saziva se hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata
Foto: Pixabay
Oni bi trebalo da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata.
 
To je Fijala saopštio na Tviteru i najavio konkretne vanredne mere u rešavanju energetske situacije, dok je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao da će sastanak biti što je pre moguće.
Taj ministar je ove sedmice najavio da bi rešenje, koje bi Češka svakako podržala, bilo da se u EU odrede maksimalne cene struje, gasa i nafte.
"Moguća rešenja bi bila takođe diverzifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice", kazao je Sikela.
 
Obuzdavanje cena energenata, koje su se od napada Rusije na Ukrajinu otele kontroli, tražio je i predsednik Češke Miloš Zeman, a danas su predstavnici regionalnih vlasti Češke zatražili od vlade da od naredne godine počne da reguliše cene energenata bez obzira na evropsko rešenje.
 
"Rast cena je takav da se više ne može govoriti o krizi, već o kolapsu. Rusija koristi gas kao oružje. Naš predlog za domaćinstva je da vlada od početka godine pređe na regulisanu cenu. Dotiralo bi se 75 odsto uobičajene potrošnje u konkretnom objektu. Za javni sektor, država bi trebalo da odredi državnog prodavca energija. Energetske kompanije bi zakon obavezao da mu prodaju 10 do 15 odsto svoje proizvodnje", kazao je predsednik Asocijacije regiona Češke, Martin Kuba.
 
Ministar pravde Pavel Blažek upozorio je da je raspoloženje u društvu najdramatičnije od pada komunista i da, ako se ne reši energetska kriza, prete socijalni nemiri i ugrožen je i sam politički sistem u zemlji.
 
"Ukoliko se ne nađe zajedničko evropsko rešenje, ugrožena je i sama Evropska unija", kazao je Blažek na sednici Poslaničkog doma češkog parlamenta.
  • Goran

    27.08.2022 16:15
    Odgovornost
    Izazvali krizu dobrim delom i sankcijama Rusiji, pa će još jedan sastanak izazivača krize, krizu da reši. Kad bi i imali kapacitete da uče na sopstvenim greškama, ajde i to da se desi. Ali neće.
  • Paja

    26.08.2022 22:43
    omg
    Djilas i Solak su krivi za sve!
  • Pera

    26.08.2022 20:18
    Ko se zaigrao pred zimu
    Rusija koristi gas kao oružije , Unija šalje oružije Ukrajini .
    Šta je tu nelogično ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija