Ekonomista koji je predvideo krizu 2008: Recesija će biti duga i ružna, videćemo ko će plivati go

Ekonomista Nuriel Rubini, koji je predvideo finansijsku krizu iz 2008. godine, vidi "dugu i ružnu" recesiju u SAD i globalno na kraju 2022. koja bi mogla da potraje cele 2023.
Rubini, kome je predviđanje o krahu stambenog balona od 2007. do 2008. donelo nadimak dr. Propast, rekao je da oni koji očekuju plitku recesiju SAD treba da gledaju na velike stope duga korporacija i vlada, prenosi Blic
"Kako stope rastu i troškovi servisiranja duga rastu, mnoge zombi institucije, zombi domaćinstva, kompanije, banke, banke u senci i zombi zemlje će umreti. Pa ćemo videti ko će plivati go", rekao je on, prenosi Blumberg.
Rubini, koji je upozoravao da će nivoi globalnog duga povući akcije, rekao je da će postizanje stope inflacije od dva odsto bez "tvrdog pada" biti nemoguća misija za Federalne rezerve. On očekuje povećanje stope za 75 baznih poena na trenutnom sastanku i 50 baznih poena u novembru i decembru. To bi dovelo do toga da stopa fondova FED-a do kraja godine bude između 4 i 4,25 odsto.
 
Jednom kada je svet u recesiji, Rubini ne očekuje lekove za fiskalne stimulacije, jer vlade sa prevelikim dugom "ostaju bez fiskalnih metaka".
 
Kao rezultat toga, Rubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i ogromne dugove kao u globalnoj finansijskoj krizi.
"To neće biti kratka i plitka recesija, biće teška, duga i ružna", rekao je.
 
Rubini očekuje da će američka i globalna recesija trajati do 2023. godine, u zavisnosti od toga koliko će biti jaki šokovi u snabdevanju i finansijski problemi. 
  • Bljuc

    23.09.2022 13:15
    Kaže duga recesija i onda na kraju - do 2023???
    Šta je tu dugo?
  • Ns

    22.09.2022 23:23
    @Eon
    Zaboravili ste najvažnije: najbolji ministar u Evropi IKADA!
    uf...
  • Eon

    22.09.2022 06:29
    Ima izuzetaka
    Ta prognoza ne važi za ekonomskog tigra koji ima najboljeg ministra finansija u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija