Pogled u novčanike i račune: Inflacija jede rast plata, a šta jedu građani?

U Srbiji potrošačke cene rastu brže nego zarade, a neke osnovne namirnice beleže poskupljenja osetno veća od zvanične inflacije.
Pogled u novčanike i račune: Inflacija jede rast plata, a šta jedu građani?
Foto: Pixabay

Tako su jaja od februara 2021. tokom naredne dve godine poskupela za oko 65 odsto, a za toliko je skočila i cena svežeg kravljeg mleka, piše Euronews Srbija

U istom periodu svinjsko meso je postalo skuplje za trećinu, a jestivo ulje poskupelo je za oko 40 odsto. Iako je prosečna plata u dvogodišnjem periodu, kako su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku, porasla gotovo za trećinu, odnosno za oko 20.000 dinara, građani Srbije kojima taj prosek legne na račun ove godine mogu da kupe manje jaja, ulja i mesa nego ranije.

To da li je sa rastom plata rasla i kupovna moć građana Srbije postaje nešto jasnije kada se uporede prosečne plate od februara 2021. do februara ove godine sa količinom pojedinih namirnica koja se za tu platu mogla kupiti.
 
Sagovornici Euronews Srbija smatraju da je inflacija potpuno pojela rast zarada. Ističu da beležimo značajan realni pad prometa u trgovini što je efekat inflacije. Oni, međutim, ocenjuju da je dostignut neki vrh inflacionog talasa koji je bio jako intenzivan i jako bolan, i da se u narednim mesecima očekuje njen pad.
 
To što će inflacija biti niža i što će biti usporena, ne znači da će cene krenuti da padaju brzo već da će rast cena biti znatno sporiji. Budući da nas očekuje još jedno poskupljenje struje u ovoj godini, proizvođači hrane i neke druge robe to će uključiti u svoje buduće cene. Pokazatelj koliko ljudi imaju novca najbolje se sagleda po tome koliko je stavki na računu posle odlaska u prodavnice. I ekonomisti i građani vide i osećaju da cene ne padaju tako lako i brzo.
"Inflacija pojela rast zarada"
 
Direktor Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je za Euronews Srbija da je inflacija potpuno pojela rast zarada. Smatra i da pad standarda i pad tražnje neminovino deluje i na prodavce i proizvođače da snize svoje cene jer nema ko da kupuje proizvode.
 
"S druge strane, imamo jedan pozitivan efekat. Prošle godine u ovo vreme kada smo imali jedan cenovni udar koji je dolazio iz uvoza, sad je stvar potpuno preokrenuta, sad imamo deflacioni talas. Interesantno, i energenti, i primarni proizvodi i svi berzanski proizvodi koji se uvoze kada posmatramo čak cene svih uvoznika one su ili oko nule čak i u deflaciji. To će neminovno doprineti spuštanju cena", napominje Nikolić.
 
Ekonomska novinarka Ivana Pavlović kaze za Euronews Srbija da ono što građani vide na svojim računima u korpama i što vide u novčaniku tokom meseca pobija pozitivne trendove u rastu plata koje smo imali prošle i ove godine.
  • Siromašna penzionerk

    03.06.2023 17:46
    Umreti od gladi
    Imam 21.000 din penzije. Kada se plate dažbine za hranu gotovo da i ne ostane. Pola meseca jedem sam hleb uz čašu vode. Jedno pile rasporedim na nekoliko obroka. Povrće i voće, a šta je to? Pojma nemam. Dijeta pod prisilom. Umiranje od gladi, sledeće zime umiranje od smrzavanja. Neka ide sve dođavola. Sve je poskupelo preko 100 %. Penzije uskladiti u vidu dodatka na penziju do visine prosečnih primanja. Koliko %bude povišica, toliko %smanjiti dodatak. Itekako je izvodljivo. Nemaju svi 21.000 din, ima ko nema ni toliko ili ništa. Gospodin ministar finansija da povede računa o nama siromašnima dok ne poumiremo od gladi, a to će se odraziti na broj glasova na izborima, jer mrtvi penzioneri ne mogu glasati. Ima još, ali prostor ne dozvoljava.
  • Laki

    29.05.2023 14:17
    Не живе сви од рада и плате
    Поскупљења погађају само раднике и поштен свет,
    лопови и квазиелита сасвим лепо живе !
  • Liman I

    29.05.2023 08:30
    Ono što je bilo 2000 sada je 4000. Nema tu više procenata. Sve je užasno poskupelo, trgovine ne snižavaju marže, lupaju cene kako im se čefne. A siromašno se vidi kada stanete na kasu. Nema gužvi, sve manje punih kolica. Lažna sniženja, aplikacije, bodovi i guposti, da nam se učini da brinu o nama i da su sniženja stvarna. Ne znam dokle će moći tako, a na mitinge će potkupljeni ići da bi dobili neku crkavicu i na to se računa tamo gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.