Đedović: Srpska deonica izgradnje naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra

Izgradnja novog naftovoda ka Mađarskoj koštaće 157 miliona evra, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Đedović: Srpska deonica izgradnje naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra
Foto: Beta/AP
Đedović je istrakla da će Srbija gradnjom ovog naftovoda obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta.
Ona je na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
"Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diversifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom", rekla je Đedović.
 
Ona je naglasila da su Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.
 
"Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo", navela je Đedović.
 
Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija - Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.
 
Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata-Alđe-Roske-Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.
Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija između kompanija Transnafta i MOL grupa, kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.
 
Direktor Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor mađarske kompanije MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća. 
  • Nataša

    22.06.2023 17:31
    Do koje DOMAĆE rafinerije?
  • Sofija

    22.06.2023 10:54
    Zar nije podnela ostavku?
  • Plavić

    21.06.2023 09:02
    Mađarski?
    Ako mediji i ini u Beogradu ne moraju da znaju mađarski - u Novom Sadu bi to (valjda) trebalo da je norma: "Szazalombata" je SzázHalombata ili po srpski - Sazhalombata!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.