Šta kad nemačke firme izrabljuju zaposlene u Srbiji, a naš sistem ne štiti radnike?

Radnici u Srbiji koje su zaposlene u firmama koje posluju ili su u vlasništvu nemačkih kompanija, u Srbiji često nemaju kome da se žale na uslove rada.
Šta kad nemačke firme izrabljuju zaposlene u Srbiji, a naš sistem ne štiti radnike?
Foto: Pixabay
Međutim, prema novom zakonu, one mogu da se žale Nemcima.
 
Kako piše Dojče vele (DW), nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja koji je na snazi punih godinu dana, omogućava radnicima koji rade van Nemačke, a u kompanijama koje sarađuju sa firmama povezanim sa ovom državom da se požale na loše uslove, izrabljivanje, i kršenje radnih prava.
U nemačkom Leoniju u Nišu radnice rade pretežno na traci. Stoje, prate traku, nema usporavanja.
 
Leoni svoje kablove prodaje kompaniji BMV.
 
"Za dve godine sam isekla bar dva miliona žica. Sao se štanca. Logično je da nekad padne koncentracija, nekad niste fizički u stanju, radite bolesni – kijam, kašljem, ništa ne vidim, a radim", priča jedna radnica za DW.
Za taj svoj rad prima 500 evra mesečno.
 
"Dobila sam i to da oni mene ne razumeju, ne mogu da napredujem u firmi, ne mogu da dobijem odmor kad želim, nikada ne znate kada ćete ga dobiti, kažu vam par dana pre odmora da vam je odmor odobren, radite preko mogućnosti kada poslodavac traži od vas, a kada nema potražnju, on vas pošalje kući i skida vam bonuse zbog tih dana kada on nema posla", objašnjava ona.
 
Radnica u prodavnici Lidl na jugu Srbije za DW kaže da neke kolege po dve godine nisu išle na odmor, jer se "nisu stekli uslovi".
 
"Traže da ostaneš posle radnog vremena, pitaju 'molim te, možeš li', i onog momenta kada više nemaš snage jer je svaki dan tako, onda trpiš posledice", dodaje žena koja radi za 60.000 dinara mesečno.
 
Po novom nemačkom zakonu, radnica Leonija mogla bi da se žali i direktno BMW-u, jer posluje sa onima koji ne poštuju ljudska i radnička prava.
 
Prema novom zakonu, u obavezi je da radi na poboljšanju uslova rada u kompanijama u kojima dobavlja svoje proizvode, u suprotnom može da plati penale.
 
"Kompanije registrovane u Nemačkoj koje posluju sa srpskim kompanijama moraju u svom lancu snabdevanja da analiziraju društvene i ekonomske rizike, da oni imaju adekvatne preventivne mere i da prate kako se one sprovode", kaže za DW Sanela Bahtijarević iz nemačkog Društva za međunarodnu saradnju (GIZ) koje, opskrbljeno novcem iz nemačkog budžeta, i u Srbiji radi na povezivanju dve zemlje.
Osim direktne žalbe firmi kupcu, postoji i Savezna agencija za kontrolu izvoza koja je zadužena da prati primenu zakona. Na sajtu te agencije takođe radnik može da podnese pritužbu i bude obavešten o postupanju.
 
Opširnije na DW.
  • Gale

    14.04.2024 17:03
    Lidl
    Kada Srbija bude imala jak sindikat i radnici budu slozni bice bolje!U Nemackoj se izborio sindikat da radnici imaju 30 radnih dana godisnjeg odmora,prvih 6nedelja bolovanja placeno 100posto!Regres za godisnji i Bozic!Kada bi poslodavci delili pelene radnicima svi bi stupili u strajk
    A kod nas nema sloge!
  • ne ponižavaj se

    14.04.2024 16:05
    Dajte otkaz i tražite drugi posao. Nije da ne umete da radite.
  • Веља

    14.04.2024 08:42
    Веља
    Откуд Србији Систем,тако нешто се распало још 90-их,и никада се није саставило.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.