Kan: Lezbijska drama dobila Zlatnu palmu

Večeras tokom ceremonije zatvaranja 66. Filmskog festivala u Kanu, čijim žirijem je predsedavao Stiven Spilberg, dodeljene su nagrade a najprestižniju - Zlatnu palmu za najbolji film dobila je lezbijska drama "La Vie D’Adele" Abdelatifa Kečičea.
Večeras tokom ceremonije zatvaranja 66. Filmskog festivala u Kanu, čijim žirijem je predsedavao Stiven Spilberg, dodeljene su nagrade a najprestižniju - Zlatnu palmu za najbolji film dobila je lezbijska drama "La Vie D’Adele" Abdelatifa Kečičea.

Zlatnu palmu za najbolji film dobila je lezbijska drama "La Vie D’Adele" - Intimna ljubavna priča između dve mlade žene koju je režirao Abdelatif Kečiče, francuski reditelja poreklom iz Tunisa.

Dok su eksplicitne lezbejske seksualne scene u filmu privukle najviše pažnje u medijima, filmski kritičari su imali samo reči hvale za priču o odrastanju, sazrevanju i ljubavnoj vezi dva glavna lika u filmu. Ostvarenje prati lezbejsku ljubavnu priču, prikazujući 15 godišnjakinju (Adel Eksarčopulos), koja se zaljubljuje u stariju studentkinju umetnosti (Lea Sejdu).

Grand pri je dobio "Inside Llewyn Davis" Džoela i Itana Koena u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak - koji je oduševio publiku mešavinom folk muzike 1960-ih i britkog humora. Braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom "Barton Fink" a poslednji put su učestvovala u trci za nagradu 2007. sa "No Country for Old Men".

Nagradu žirija dobio film je "Soshite Chichi Ni Naru" Kore-Eda Hirokazua. Nagradu za najbolji scenario dobio je Điu Cankeu za ostvarenje "Tian Zhu Ding" koji je ponudio šokantan uvid u korpuciju i eksploataciju u Kini, dok je najbolji reditelj, prema mišljenju žirija festivala u Kanu, Amat Eskalante za film "Heli".

Najbolja glumica je Berenis Bežo koja igra Mari, razočaranu suprugu, u filmu Ašgara Farhadijau "Le Passe" dok je za najboljeg glumca proglašen Brus Dirn za ulogu oca alkoholičara koji veruje da je osvojio veliku nagradu na lotou u filmu "Nebraska" Aleksandra Pejna.

Nagradu za kratki film dobio je film "Safe" korejskog reditelja Mun Bjon Gona.
Zlatnu kameru dobio je film "Ilo Ilo" Antonija Čena a specijalne nagrade žirija osvojili su "Inside Llewyn Davis" i "Like Father, Like Son".

Abdelatif Kešiš je sinoć takođe osvojio Fipresci nagradu filmskih kritičara.

Sinoć je dodeljena i nagrada u sekciji "Određeni pogled" (Un Certain Regard) iranskom reditelju Mohamedu Rasulofu za film "Les manuscrits de brulent pas".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.