Deo "Knjige o džungli" je plagijat

Pronađeno je pismo čuvenog engleskog književnika Radjarda Kiplinga, koje otkriva da je plagirao deo jednog od svojih najvećih dela.
Pronađeno je pismo čuvenog engleskog književnika Radjarda Kiplinga, koje otkriva da je plagirao deo jednog od svojih najvećih dela.

Potpisano pismo na jednoj stranici napisano je 1895. godine, a naslovljeno je na nepoznatu ženu. U pismu Kipling piše o čuvenim "Zakonima džungle", koji se spominju u jednom od njegovih najčuvenijih romana "Knjiga o džungli". Kipling navodi kako je "ekstremno moguće" da je sebi pomogao "mešajući" ideje drugih ljudi, ali da ne može tačno da se seti čije je priče ukrao. Pismo bi uskoro trebalo da bude prodato na aukciji, a procenjeno je na 2.500 funti.

Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907. godine, smatran je jednim od najplaćenijih pisaca na svetu. Njegovi radovi uključuju "Knjigu o džungli", "Kim" i "Just So Stories".

"Kiplingova pisma u kojima spominje svoje najtrajnije radove su veoma malobrojna", navodi ekspert za autograme Adam Andrusier.

"Knjiga o džungli" jedan je od omiljenih dečijih romana na engleskom jeziku.

  • anonimna

    24.06.2013 10:36
    @anonimus
    Pa jedino iz mrtvih da se javi! To mogu da kazu samo vrsni poznavaoci knjizevnosti, ali autor iz XIX veka ili ranije tesko ce da se javi ;-)
  • 30.05.2013 05:52
    Sta bi dao da si na mom mejestu
    Moguce je da je Kipling koristio neke ideje drugih ljudi. Poenta je, medjutim da se do sada niko nije javio da kaze kako mu je ideja ukradena, za razliku od slucaja sa Bregovicem, dr Neletom ili Kusturicom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.