Zašto Đoković nije najbolji teniser svih vremena... za Rolex?

Još jedna "zavera protiv Srba" ili čist biznis?
Verovatno ste videli reklamu jednog od najpoznatijih brendova industrije ručnih satova plasiranu u vreme najvećeg teniskog turnira na svetu. Ako jeste, može biti da vas je razbesnela ili barem da ste malo pljunuli na ekran računara, telefona ili u šta ste već gledali. 
 
Naime, dok se igralo na travnatim terenima Vimbldona, Rolex je pokušao svetu da objasni zbog čega je Rodžer Federer najbolji igrač tenisa svih vremena. 
 
Mnogi naši sunarodnici reći da Rodžer to nije, već da je Nole najbolji, što je, posle ovogodišnjeg finala, postalo i činjenica. Želeli to mnogi da prihvate, ili ne. 
 
 
Novak se izjednačio sa Rafom i Rodžerom po broju osvojenih titula na najvećim turnirima. Štaviše, postao je najmlađi teniser koji ima 20 pehara sa grend slem turnira. Zapravo, Đoković ima više osvojenih titula na turnirima i od Rafe i od Rodžera, s tim što mu fali zlato sa Olimpijade, ali fali i Federeru. 
 
I dođe ovaj sudbinski Vimbldon, a kao što smo i očekivali, ispade Rodžer u četvrtfinalu. Ali, za industriju skupih satova ostao je najbolji svih vremena. 
 
Da li su se to opet urotili protiv Srba, pa nas zezaju i kada smo najbolji? Da li to neko od "loših momaka" prosto ne može da bude najbolji? 
 
 
 Foto: Beta/AP
 
Sa tim se ne bih složio, ali Rolex svakako ima razloga da veruje da je Rodžer najbolji. 
 
Prvo, Švajcarac je, a i Rolex je firma iz te zemlje. 
 
Drugo, Rolex je Federerov zvanični sponzor, a ugovor je verovatno masan koliko i slanina od mangulice, ako ne i jače! 
 
Treća je stvar vezana za bajer (buyer) personu. Novaka voli narod, a Rodžera snobovi. To je tako. 
 
Embed from Getty Images
 
Rodžer je sinonim za eleganciju na terenu. Neće lomiti rekete, vikati sudiji i neće, čak ni slučajno, odvaliti linijskog sudiju lopticom, a posebno ga zbog toga niko neće diskvalifikovati. 
 
Sa te strane, on je idealan predstavnik brenda - elegantan, robotizovan, precizan, hladan, pun para. Klasičan kupac Rolex-a. Naš Nole, iako najbolji svih vremena, jeste samo Balkanac. 
 
Emotivac, šoumen zanimljivog humora, čovek koji se uvek bori protiv svih izgleda, ali i "bed boj" belog sporta.
 
Embed from Getty Images
 
Zato mislim da on nije oličenje kupca sata pomenutog brenda. Zato za njih i nije najbolji.
 
Četvrto, pa možda i nema četvrto. Rolex gleda profit i veruje da navijač Novaka Đokovića koji u pauzama između poena uzvikuje tako da sudija mora da ga smiruje, nije i neće postati kupac njihovog sata. 
 
Onaj uštogljeni Britanac sa titulom sera koji lagano aplaudira Federeru, verovatno hoće. Verovatno će mu to biti deseti sat tog brenda koji će nositi nedeljom, između jahanja i golfa, dok bude pio čaj, čekajući partiju tenisa sa dugodišnjim tenis partnerom.
 
Embed from Getty Images
 
To je to. 
 
Nije zavera protiv nas. 
 
Nikada neko sa Balkana neće biti dovoljno dobar bogovima marketinga prestižnih brendova ili ljudima u odelima od tvida koji sa dvogledom gledaju tenis i konjičke trke. 
 
Oni hoće jednog od njih, neće jednog od nas. 
 
P. S. Primetićete kako Rolex u reklami priča da se najlepši i najbolji tenis ne može meriti samo brojevima (koji fejl za industriju satova koja se oslanja na vrhunsku preciznost). Još zanimljivije, dok je Rodžer imao najbolje brojeve, sve je bilo u statistici, sad kad nema, gleda se ko ima kakav osmeh. 
 
Eto zato i ne gledam tenis, ali gledam reklame.
 
Miloš Stanić je bivši novinar.
  • PEtar

    03.08.2021 20:50
    Sirotinja
    Ko nema za Rolex ?
    Daj 5 rolexa, ili 5 ili ništa !!!
  • vojvodjanka

    16.07.2021 13:05
    mangulica
    Slanina od mangulice nije masna
  • Rodoljub

    15.07.2021 14:29
    EPP
    Sednu glavonje za sto i analiziraju ko će im najbolje prodati robu, a ne ko je najbolji teniser na svetu i odakle ko dolazi. Zabole njih i za jednog, i za drugog, valja utrapiti skupe satove, a u tom delu tržišta R.F. ima veću publiku.

    Reših vam to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.