Srbija vam umire... od smeha

Smejemo se.
Srbija vam umire... od smeha
Foto: 021.rs (ilustracija)

Ljudima koji od popisa prave zaveru decenije misleći da će popisivač sa sobom uneti bubicu za prisluškivanje, osmotriti gde živimo i to preneti ko zna kome u ko zna kakvu svrhu i nekom pokvarenom silom izvući iz nas informaciju koju je izgleda teška neka nauka saznati. Smejemo im se jer je, u najmanju ruku, blesavo to što tvrde.

Smejemo se onima kojima je pandemijska paranoja pojela pola razuma: onima koji su čitali sastav vakcina a sastav vakcina čitao njih, onima koji su vagali da li "kinesku" ili "fajzera", onima koji su u hirurškim maskama pronalazili antene za 5G, onima koji su u merama zaštite videli sve samo ne mere zaštite. Smejemo se, ali od muke, jer su takvim ponašanjem direktno ugrožavali ljude oko sebe a i sebe.

Smejemo se tako i kako-to-misliš-ručak-nije-bitan osobama koje ponosito nose svoje "sama je tražila" ili "pa što nosi onda kratku suknju ako ne želi da je neko pipka" jer su ograničeni, jer ne razumeju zašto je to pogrešno, jer ne postoji nešto ili neko ko će uspeti da iskomunicira sistemski.
 
Smejemo se tako, ljudima. Krivimo antivaksere za epidemije. Krivimo Milorada za mizoginiju. Krivimo ljude za najsnažniji osećaj paranoje na svakom koraku, u svakoj instituciji, pa i u sopstvenom domu. Podsmevaćemo se svakom i krivimo svakog sem onog ko je zaista kriv, kome se najsrdačnije možemo zahvaliti na svakoj dijagnozi, na svakom nedostatku empatije, na svakoj mržnji i slobodi da se kroz život još snažnije ide u pogrešnom pravcu i ponosno nosi sopstveno neznanje. 
 
Država je ta koja je govorila da je korona najsmešniji virus u istoriji čovečanstva. Nikada nije povukla reč, a mi smo prešli preko toga. Ona nam je tokom pandemijskih meseci i godina servirala desetine afera, nelogičnosti, štete i zabluda i preko svega smo prešli. I bogami je nastavila i kasnije, u istom trendu.
 
Država je ta koja nema rešenje da zaštiti žene, niti rešenje za puštenog serijskog silovatelja s kojim se radi intervju. Ona je ta koja dozvoljava prostor sve jačoj mizoginiji pod velom tradicionalizma. Ona je ta koja ne radi ništa po pitanju zaštite žena i ta koja pored ogromnog broja femicida ove godine prolazi kao pored turskog groblja. Ona je ta koja dozvoljava nestručnost na javnim pozicijama, u centrima za socijalni rad, obrazovnim i svim ostalim institucijama.
 
Ona je ta koja je juče poslala policiju na Šodroš da se, bez imena i tablica, bori protiv naroda koji čuva prirodu, da ga šutira i da ga hapsi. Da isti narod onomad kolenom prisloni o zemlju i oduzme mu svako dostojanstvo. Ona je ta koja stavlja investitora ispred naroda gazeći ono malo bedne prirode koja je ovom mučenom gradu ostala. 
 
Ona je ta zbog koje nemamo grejanje u sred oktobra a plaćamo ga cele godine. Ona je ta koja je iz udžbenika izbacila znanje i informaciju pod pritiskom, i zašto onda krivimo Milorada? Nije Milorad izmislio zaveru iz dosade, njemu je država na tacni pružila razlog da u najšašavije scenarije poveruje, jer i njemu i svakom drugom na svakom koraku iznova pokazuje šta znači nedoslednost, neozbiljnost, zanemarivanje, i "šta ima veze šta si rekao Nestore, ko ih šiša, zaboraviće". 
Hajde da se više ne smejemo pogrešnim ljudima. Hajde da u njima ne vidimo ono čega nema. Oni nam, koliko god to zvučalo suludo, nisu pravi neprijatelji. Pravi neprijatelj je onaj koji ume, može i mora da menja stvari, da obrazuje, da formira i da rešava. Da se potrudi da dočara zbog čega je popis bitan. Da radi u interesu javnog zdravlja i sopstvenog ugleda – tako što će se protiv šarlatanstva boriti ozbiljnije. 
 
Tako što će afere rešavati, krivice priznavati, podnositi ostavke, čuvati integritet institucija i pravni poredak. Tako što će svoje "posle mene potop", makar na tren, ulepšati jednim "investitore, sedi, da čujemo šta građani imaju da kažu". Da ne dozvoli da majka kojoj je upravo ubijeno dete, jer ga je država direktno u ruke dala ubici, javno kroz očaj izgovori: "U ovoj zemlji se ženama ne veruje". 
 
Da, zaboga, makar na jednom jedinom primeru pokaže da zna šta radi. I da zadrži šaku onih koji i dalje odolevaju paranoji dok se njihovo poverenje u institucije trese kao penzioner pored hladnog oktobarskog radijatora. 
  • Ina

    20.10.2022 13:06
    Samo tako nastavib
    Bravo,za odličan tekst ,bravo !!!
  • Milica

    20.10.2022 11:03
    Ko je kriv?
    Koliko njih u komentarima proziva narod i nalazi nekakve tvrdnje kako je srbima u genima da budu glupi i neotesani. Ko je taj narod o kom svi pričaju, zar to niste i vi što pišete komentar ili ja, zvali se srbima ili ne, građani smo Srbije? Takođe, poređenja u smislu kako bi norvežani sve bolje odradili jer su bolji narod, koje gluposti... Ne postoji bolji i gori narod, svi smo mi proizvod okolnosti u kojima smo se našli. Posle svega što su ljudi na ovim prostorima vekovima doživljavali sve nabrojano je sasvim očekivano da se dogodi, sve su to posledice trauma koje se ređaju kroz generacije...
    Ono što bi svako od nas mogao da odradi je da aplaudira na svaku moralnu gromadu koja još uvek ima snage da se bori. Da se oduševi i na bilo koji način podrži svaki oblik zdravog delovanja. Zdravlje (mentalno i fizičko) su ovde jako ugroženi, sve što preživi i opstane je deo herojskog čina pojedinca ili manje skupine i zato svaka čast svima koji se sada za Šordoš bore, svaka čast i na ovom divnom tekstu jer je i on deo borbe i podrške zdravim načelima i boljem životu ☺️
    Ne dajte se! Jedan je život!
  • Pavle

    19.10.2022 17:30
    Država ?
    Nije država kriva, mi smo krivi, što uvek kasno reagujemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.