Mali, ne prepisuj!

Sećate se sigurno Vojislava Koštunice! Ma znate sto posto! Poznat je bio po zapaženoj ulozi u serijalu "Nikad izvini".
Mali, ne prepisuj!
Foto: 021.rs (ilustracija/Pixabay)

Kao i po legendarnoj forici "nisam obavešten", koja je praktično postala lična karta bumerskog humora. 

E, setih ga se juče kad sam pročitala da se 22 godine posle velikog petog oktobra i uvođenja demokratije u Srbiji opet menjaju udžbenici biologije. 

Ljiljana Čolić (DSS), ministarka prosvete 2004. godine, pokušala je da uradi nešto vrlo revolucionarno - da iz knjiga izbaci Darvina. Kako je govorila, odluka je bila doneta da se ne bi stvarala konfuzija u dečijim glavama, pošto je od školske 2001/02. godine u srpsko školstvo uvedena verska nastava. Nakon što je ova skandalozna naredba odjeknula širom sveta i naišla na oštre reakcije, ministarka je rešila da podnese ostavku. Jedva nekako.
 
Setih se te priče baš, gle simbolike, danas, na godišnjicu demokratske revolucije nakon koje smo valjda mislili da smo promenom vlasti i uvođenjem demokratskog sistema rešili sve - izbacili smo smeće napolje iz stana i sada je vreme da se uvalimo u fotelje i pijemo koktelčić dok gledamo kako se demokratija sa svim svojim karakteristikama sprovodi sama. Ne treba joj ni dubak ni guralica.
 
I evo baš sada, radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije". Formirana je komisija sačinjena od psihologa i sociologa koji su proverili da li u spornim udžbenicima postoje interpretacije ideološke prirode koje mogu na neki način da uznemire ili zbune decu. I gle, postoje. 
 
Sporna lekcija definiše pol i rod, njihovo određenje i razlike između pojmova, govori o tome da se pol i rod nužno ne poklapaju, ali i o rodnoj neravnopravnosti. "Ljiljana" današnje vlade kaže da to mora da se menja, jer je izgleda činjenicama mesto van formalnog obrazovanja, te će ovu temu ipak obraditi drugačije, kaže. Ako stigne, možda i zaboravi, videće već.
 
Sve se naravno desilo inicijativom pokreta Dveri kojima su se ekipice neobaveštenih koštunica priključile u mesecima iza nas, te se vikom i pritiscima došlo do današnje Čolićke i, ne bih sad da zvučim kao sredovečni aforističar, ali, izgleda da i biologiju pišu pobednici.
 
Međutim, zašto stati na biologiji? Geografija bi isto mogla da se izmeni, evo na primer meni je zemlja ravna kad pogledam ovako, kroz prozor, nigde ja tu ne vidim nikakvu loptu. Kod realnih brojeva isto, treba formirati savet psihologa i sociologa pa proveriti jesu li realni, te da li postoji interpretacija ideološke prirode. Njutnove zakon takođe proveriti i prilagoditi, otkloniti svaku konfuziju, neka reakcija može i da izostane. 
 
Različiti ekosistemi, da li postoje i kome to ide u prilog – proveriti. Nazovimo činjenice ideologijama, šta može da krene po zlu? A da, svašta može krenuti po zlu. Na primer, zli jezici bi rekli da mržnja ide iz neznanja, ali ne znaju da znanje možemo da menjamo, ispravljamo, izbacujemo, vraćamo i da se pravimo da ne postoji, sve može ako smo dovoljno neobavešteni.
Ministarka Čolić je onomad za Darvina rekla da niko nije zabranio profesorima da predaju i lekciju koja je izbačena, ponovila da učenici, ako hoće mogu sami da je pročitaju. Zgodno, zar ne? Ništa deco, ovo vam je što se tiče škole, a ostalo saznajte kod kuće ili sami na netu, što ćete svakako i učiniti. 
 
I tako 22 godine kasnije izgleda shvatamo da ono zavaljivanje u fotelju nije bila baš najpametnija ideja. Sediš tako, gledaš Netflix i blejiš, a ne čistiš, ne izbacuješ smeće iz stana, pa krene da smrdi. Mrsko ti da ga izneseš, možda i nije, nego si mator, deca otišla preko. Možda neka dostava, ali da odnese, da se ne cimamo mnogo.
  • Milan

    05.10.2022 15:55
    Verski fanatici
    Neko je pomenuo SAD: tamo su protiv biologije samo verski fanatici iz kojekakvih ekstremnih protestanskih krugova, ali imaju veliki finansijski i glasački potencijal pa im konzervativni političari podilaze i forsiraju razne gluposti o "alternativnom mišljenju".
    Slično je i ovde, s tim da je to kod nas "novokomponovano", a ne tradicionalno, kao i sve drugo. Koliko su Ceca i Jeca "narodne", toliko je i ta politika i ideologija.
  • Ja

    05.10.2022 15:39
    Ovo sto ste napisali nije demokratija, bar ne ono sto ste ciljali u metu..kasce vam se samo, jednog dana.
  • pajo patak

    05.10.2022 14:28
    Мунгос
    a čiji si ti potomak, sigurno ne indijskih lovaca na kobre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.