Profil natprosečnog Novosađanina

Portal 021.rs je juče objavio profil prosečnog Novosađanina i, bez obzira na to što se odnosi samo na zdravstveni aspekt, znamo vrlo dobro da nam je iz profila nos ružan i iz drugih uglova.
Profil natprosečnog Novosađanina
Foto: 021.rs

Ako nam je zdravlje na poslednjem mestu, očigledno su nam ostale stvari još niže.

No, istog trena sam zamislila natprosečnog Novosađanina, onog što se nalazi na potpuno drugom kraju spektra, skoro božanski ili superherojski, kako više volite.

Natprosečan Novosađanin nije hipohondar, ali ode s vremena na vreme da se "pita" da li je sve OK s njim.
 
Savet lekara posluša, toliko agresivno normalno da uz prepisani lek, ponekad čak i šetnju od auta do radnog mesta ipak produži koji ćošak dalje, uprkos kiši. Zvuči jezivo, ali takvi su ti natprosečni. 
 
Za razliku od prosečnog, natprosečnom Novosađaninu kiša ne smeta toliko, štaviše, nekad se i pojavi negde gde je bitno i po kiši, a ponekad čak iskoristi supermoć da po istoj vozi normalno.
 
Natprosečan Novosađanin zarađuje ispod proseka, što mu ostavlja daleko bolju mogućnost od mučenog prosečnog da uradi za sebe nešto izvanredno: da pokrije račune, hranu, gorivo i goli život, a da ne mora da se snalazi. 
 
Natprosečnom Novosađaninu desi se jednom u životu i to da može da kupi i nekretninu.
 
Na kredit – na kredit, ali hej.
 
Natprosečan Novosađanin, ako ima decu, potrudi se da im pruži šansu da i jednog dana, bože zdravlja, i ona budu natprosečna, pre svega tako što će im dati priliku da eventualno ne upadnu nespremni u epidemije koje slede. 
 
Natprosečan Novosađanin ipak odlučuje da, uprkos blatu po kom se valja zdravstveni sistem – veruje da iza svega stoji znanje i namera da prosečnog ne otera u grob što pre, već natprosečnog pogura još malo napred.
 
Natprosečan Novosađanin stiže gde je naumio i u osam ujutru i u četiri popodne – jer se neko prosečan dodatno iscimao da ipak smisleno isplanira radove, kopanja i prepreke na putu. Pa i ako ne, natprosečan Novosađanin dovoljno je vešt da izbegne rupe, prođe kroz zeleno, a da usput ne pokosi dve bake koje prelaze bulevar na sred sredine, daleko od semafora.
 
Natprosečan Novosađanin živi u gradu u kojem mu za ubacivanje svog malog natpotomčeta ne treba veza, već natpredškolska ustanova pošteno sabira dva i dva i povlači crtu gde treba. Uz to, zvuči ludo, ali natprosečan Novosađanin poštuje vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore i tome uči i svoje mezimče.
 
Natprosečan Novosađanin umire od nasumičnih uzroka – jer je vazduh čist, zelenila ima, a investitori su skinuli svoje prosečne ruke malo s vrata pa može da se diše. Kardio je i vaskularno superiorniji taman toliko koliko je preskočio koju pekaru dok trči po komšiluku. 
 
A pekare, iako su odmah jedna do druge pa do treće, on ipak preskoči čak i kad su blizu kladionice jer ne mora baš svaka pošast da ga okrzne.
 
I na kraju, natprosečan Novosađanin najveću snagu ipak usmerava ka međuljudstvu. On ne misli da je neka prosečna ekipa tako samo jednom došla i pokvarila njegov divni grad – on zna da smo se pokvarili sami od sebe, nebrigom, kao što i kaže Institut za javno zdravlje Vojvodine. 
 
On kapira da je jednom nogom i sam već u prosečnosti, ali trudi se da kažiprst zadrži u sopstvenom džepu ili na sopstvenom nosu – onom profilnom. Prosečno profilnom.
  • DEKI

    15.12.2022 05:07
    tako je!!!
    Ovo kao da je neko pisao tekst za mene...Sve sto je napisano je tacno i na mestu.
  • Samo pitam

    15.12.2022 00:14
    @Xanti
    "Ko su tacno Novosadjani"

    A ko su tačno Njujorčani .... ?

  • нс

    14.12.2022 18:29
    Само слога србина спашава,где смо залутали драги суграђани?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.