Teški ste, u pi*ku materinu

Podsećaju nas vladaoci na to konstantno, ali ova nedelja donela je nekoliko primera kojima se nedvosmisleno potvrđuje da oni koji imaju nekakvu moć smatraju da je narod, vrlo jednostavno, stoka.

O toj stoci neko mora da brine, što je stvarno muka, a od stoke nikakve vajde, osim glasova kad zatreba. 

Dakle, vi za stoku radite od izbora do izbora, ona za vas tog jednog dana i na mitinzima, po potrebi. Kad se svede račun - čija je tu žrtva veća? Kome je teže?

Šefu vladajuće stranke Aleksandru Vučiću u ponedeljak je dozlogrdilo da mu dosađuju sa nekoliko šupica u kojima su bili narkomani i pacovi. Kada mu je, po ko zna koji put postavljeno pitanje o Savamali, prostrujalo mu je kroz glavu koliko je teška ova marva i priznao ono što su svi znali. 
 
Sedam godina je štitio te male, nemoćne, tek začete arapske solitere, pa je sada, kada su "odrasli, osamostalili se", konačno ispljunuo to iz sebe. Šta ima krdo da se raspituje? Reći će mu se, uostalom, kad za to dođe vreme.
 
Važna stvar u odnosu sa stokom jeste ubediti je da ona, zapravo, nit' šta vidi, nit' šta čuje. Ta uloga vrhovnog tumača šefovih reči u naprednoj podeli pripala je Ani Brnabić, u drugim okolnostima znanoj kao predsednica Vlade. Premijerka tvrdi da Vučić nije rekao ništa novo, pozivajući se na ranije izjave u kojima kaže "da bi on došao u po bela dana, da su ga pitali". 
 
Premda se već izvesno vreme bavi medijskom teorijom i praksom, odlučujući o tome šta je vest, a šta ne, ovim potezom ušla je i na teren jezika. Ovako kad se pogleda, razlika između "ja bih" i "ja sam" možda se čini minornom, ali poznavanje ličnih glagolskih oblika moglo bi da pomogne u razumevanju. Međutim, za stoku je i to previše. Ipak, i dalje je teška, jer stalno zahteva da joj se nešto objašnjava.
 
Vrhunac je stigao u sredu kada se na internetu pojavio snimak Milorada Dodika koji priča o porodici Đoković. Jednog dana neko će možda sastaviti kolekciju svih uvreda koje je izrekao prekodrinski vladar. Malo kome se Dodik iskreno izvinjavao. Kao i Brnabić, nije računao na to da stoka, ipak, može da vidi i čuje.
 
Vidite, Dodik se nije izvinio jer je ispao prostak, nije se izvinio zato što je bio nedostojan funkcije koju obavlja, niti ljudima kojima vređa inteligenciju, nije se izvinio nikome osim onima koji su bogatiji i uticajniji od njega. U tome je čitava stvar - ti si, stoko, otkad postoji krdo i štap, nebitna. 
U razgovoru u knjizi "Psihologija gluposti", profesor filozofije na Kalifornijskom univerzitetu Aron Džejms, objašnjava da je kreten uglavnom muškarac, ređe žena, koji sebi pripusuje posebne privilegije, smatrajući pritom da mu niko ništa ne može prigovoriti. Jednostavno, kaže profesor, kreten svoje vreme stavlja na prvo mesto, iznad vremena drugih.
 
Sve je to okej, možda se pitate i čemu sad o kretenima? Od definisanja pojma, mnogo važnije je to što Džejms navodi da je problem što kreten može imati svest o sebi i što može da bude ponosan na to što jeste: "Da, ja sam kreten, ali to je vaš problem".
 
Koliko puta ste samo u životu naleteli na ovakve ljudske neprilike? Dakle, da, sve gore rečeno nije problem ni Vučića, ni Brnabić, ni Dodika, već isključivo naš. 
 
Oni drugi narod kojim bi da vladaju, jasno je to valjda, nemaju. Mi da biramo, još nekako i možemo. Eto, nismo toliko teški, u pič...

Komentari 36

  • Upravo

    29.04.2023 13:28
    Tako
    Oni su nasa ljudska I zivotna neprilika I nepogoda-
  • Vlada

    28.04.2023 16:00
    @we

    To što je ova preispoljna glupost tebi normalna ne čini je takvom. Zamisli recimo da Vojvodina finansira neki turnir na Spensu, a Mirović ide po nacionalnim televizijama zemalja učesnica da priča o turniru. Šta bi on zna o organizaciji tog događaja? Šta Dodo tačno zna o tenisu, i zašto bi to pričao na nečijoj televiziji?
  • we

    28.04.2023 14:51
    Vlada
    "Kakvu si neizmernu budalaštinu samo napisao. Jel Dodik predsednik teniskog saveza BiH? Da li organizacija sportskih događaja spada u njegovu nadležnost? Koja je tačno veza između tenisa, RTS i ovog?"

    Dodik kao predsednik RS ima ovlastenje da upravlja budzetom R.Srpske i turnir je finansirala Republika Srpska odnosno njeni gradjani.
    On je odlucio da je finansira taj turnir, inace ga ne bi RTS ni pitao nista u vezi tog turnira.
    Odgledaj emisiju gde je gostovao pa pitaj voditelja i RTS koja je veza, pa poVEŽi ako si u stanju.
    P.S Teniski savez Republike Srpske je ovde imao nadleznost, i turnir nije imao nista sa teniskim savezom BIH.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.