Šta znači izraz Wi-fi?

S obzirom na to koliko često koristimo Wi-Fi, prilično je čudno to što malo ko (ili niko) ne zna šta to znači.

A za naše neznanje postoji dobar razlog. Naravno, u pitanju je bežični internet, ali odakle potiče izraz Wi-Fi? Možda će vas iznenaditi činjenica da taj izraz ne označava ama baš ništa.

Fil Belanger, osnivač Wi-Fi alijanse, bio je jedan od onih koji su učestvovali u stvaranju tog izraza. On je zajedno sa ostalim članovima alijanse angažovao kompaniju koja će da osmisli logo i ime za tehnologiju bežičnog interneta i oni su, bez ikakvog značenja, odlučili da to ime glasi Wi-Fi.

Neki od članova alijanse bili su šokirani odlukom da tehnologija ponese ime koje ne znači ništa pošto bi to zbunilo korisnike. Zato su odlučili da u svrhe marketinške komunikacije uz Wi-Fi stoji i moto "Standard za bežičnu tačnost", iako pomalo rogobatno zvuči. Vremenom se taj moto izgubio i ostalo je samo Wi-Fi.

Teme

wi-fi
  • It

    01.12.2016 11:21
    Ne kopirajte gluposti
    Wi-Fi (Wireless-Fidelity), u vreme gramofonskih ploca postojao je izraz hi-fi (high fidelity) sto oznacva dobru produkciju zvuka . Pri razvoju bezicnih signala , standard koji omogucava dobar i jak bezicni signal dobio je ime Wi-FI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.