Otvoren solarni autoput u Kini

Deonica autoputa sa solarnim panelima, duga jedan kilometar, otvorena je u Kini radi testiranja.
Otvoren solarni autoput u Kini
Foto: Pixabay
Kako prenosi agencija Sinhua, solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.
 
Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat časova godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat.
 
Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje autoputa i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.
 
Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet veze, navodi Sinhua.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija