Hakeri kradu lozinke i preko Worda

Hakeri su otkrili način da ukradu nečije korisničko ime i lozinku za e-mail, FTP server ili one uskladištene u internet pretraživaču putem dokumenta u Wordu, piše SpiderLabs.
Hakeri kradu lozinke i preko Worda
Foto: Pixabay
Hakeri su do sada zlonamerni kod ugrađivali u makronaredbe (naredbe koje automatski vrše nekoliko specifičnih akcija), što su korisnici morali samostalno da odobre. To je ujedno bila i najslabija tačka zlonamernog koda - ako korisnik nije odobrio izvršavanje makronaredbe, nije izvršen ni kod. 
 
Novi napad ne koristi makronaredbe, već se izvršava u pozadini čim korisnik, odnosno žrtva, otvori dokument. 
 
Naime, ovaj napad iskorišćava propust u sistemu Microsoft Office, za koji je Microsoft objavio zakrpu još prošle godine. Ali, tu zakrpu nisu svi instalirali. 
 
Korisnici koji imaju omogućeno automatsko ažuriranje Office paketa, kao i oni koji su instalirali zakrpu za propust Office Equation Editor (CVE-2017-11882), mogu da budu mirni. 
 
Ostali bi trebalo da obrate pažnju na "čudne" e-mailove s naslovima poput "TNT STATEMENT OF ACCOUNT", "Request for Quotation", "Telex Transfer Notification", "SWIFT COPY FOR BALANCE PAYMENT" i sličnim finansijskim naslovima. Takve e-poruke u sebi sadrže dodatak "receipt.docx" ili "receipt.rtf" koji je zapravo zaražen malicioznim kodom. 
 
Iz SpiderLabsa ističu da, upravo zbog činjenice da hakeri ovaj put koriste "docx" i "rtf" formate, mogu da izbegnu klasične zaštitne mere i dođu do većeg broja "žrtava". 
 
Zato, pre nego što kliknete i otvorite neki dokument u e-mailu, proverite da je zaista poslat od strance legitimnog pošiljaoca s kojim inače komunicirate. 
 
I, naravno, ažurirajte Office.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.