Astronomi zbunjeni otkrićem galaksije bez tamne materije

Astronomi su pronašli daleku galaksiju u kojoj nema tamne materije, misterioznog i nevidljivog "kostura" univerzuma, za koji se smatra da čini oko 27 odsto svemira.
Astronomi zbunjeni otkrićem galaksije bez tamne materije
Foto: Pixabay
Tamna materija se tako naziva zato što se ne može videti, a naučnici za njeno postojanje znaju na osnovu posmatranja njenog uticaja na kretanje nebeskih tela, kao što su zvezde. Pretpostavlja se i trebalo bi da tamne materije ima svuda.
 
Medjutim, astronom s univerziteta Jejl Piter van Dokum i njegove kolege su otkrile veliku i staru galaksiju s relativno malim brojem zvezda koje se kreću bez vidljivog uticaja tamne materije, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nejčr (Nature).
 
To otkriće ipak neće potresti temelje fizike, već će, kako kažu naučnici, nedostatak tamne materije pomoći dokazivanju njenog postojanja. Astronom Stejsi Mekgo, koja nije bila deo istraživačkog tima, otkriće je nazvala intrigantnim i dodala da je reč o "uvrnutoj galaksiji".
 
Van Dokum sa saradnicima proučava difuzne galaksije, prostorno ogromne, ali s malim brojem zvezda. Pronašli su galaksiju u sazveždju Kit, veliku kao Mlečni put, ali sa samo jedan odsto njegovih zvezda.
 
Merenjima brzine kretanja zvezdanih jata došli su do zaključka da je to brzina koja se ostvaruje kada nema tamne materije. Takodje, merenjem ukupne mase galaksije zaključeno je da je u celini čine zvezde.
 
Drugi naučnici, nezavisno od stava o samoj tamnoj materiji, ne dovode u pitanje kalkulacije ali navode da su rezultati zbunjujući.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija