Svemirska stanica pada na Zemlju najverovatnije 1. aprila

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 trebalo bi da se za vikend nekontrolisano vrati u Zemljinu atmosferu, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA) koja ističe da je opasnost da će deo stanice nekoga pogoditi gotovo ravna nuli.
"Najveći deo stanice će izgoreti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njenom ulasku u atmosferu velikom brzinom", ističe ESA na svojoj internet stranici.
 
Ali "s obzirom na ono što se događa kod kontrolisanih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati" da će "neki delovi odoleti tom procesu i pasti na Zemlju", dodaju iz agencije.
 
Kina ipak ne misli tako.
 
Tiangong-1 bi "trebalo da sasvim izgori na svom povratku u atmosferu", objavilo je CMSEO (Kinesko inženjersko odeljenje za letove s ljudskom posadom), a prenela je Sinhua, zvanična kineska novinska agencija.
 
Stanica koja trenutno nema ljudsku posadu a velika je poput autobusa, mogla bi pasti između 31. marta i 2. aprila, a najverovatnije će to biti 1. aprila, prema zadnjim procenama ESA.
 
Evropska agencija smatra da je Kina izgubila kontrolu nad Tiangongom-1 još u martu 2016. godine.
 
Prva kineska svemirska stanica, lansirana u septembru 2011. godine, Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palata", duga je 10,4 metara, a široka 3,3 metra. Ima eksperimentalnu laboratoriju i servisni modul, kao i dve solarne ploče dimenzija 3x7 metara.
 
Područje na koje bi ostaci mogli pasti veoma je veliko i tačnije će se utvrditi ovih dana. Za sada se ono prostire između 42,8 stepeni severne do 42,8 stepeni južne zemljine širine. Delom obuhvata i jug Evrope.
  • /

    30.03.2018 10:59
    /
    e dugo im je trajala
    kao i one drangulije u njihovim radnjama
  • RedJohn

    30.03.2018 05:42
    Da
    Aprilililili
  • Titikaka

    29.03.2018 22:41
    zna li ko kineski
    kako se kaze ironija sudbine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija