Ubedljiva pobeda Sirize u Grčkoj

Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazuju preliminarni zvanični rezultati izbora u Grčkoj.

Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazuju preliminarni zvanični rezultati izbora u Grčkoj.

Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, posle 20,11 odsto prebrojanih glasova, osvojila 36,2 odsto glasova i imaće između 149 i 151 mesta u 300-članom parlamentu, prenela je agencija ANA. Na drugom mestu je, kako prenosi grčka agencija, Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 29,14 odsto glasova.

Pobeda Sirize je pozdravljena eksplozijom oduševljenja u sedištu Sirize, u centru Atine. "Ovo izgleda kao istorijska pobeda" i to je "poruka koja odjekuje širom Evrope", rekao je privatnoj TV-stanici Mega Panos Skurletis, portparol Sirize, prenosi Beta.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, lider Sirize Aleksis Cipras (40) biće najmlađi premijer Grčke posle 150 godina. Srž programa Sirize je da stavi tačku na "mere štednje" i ponovo pregovara o velikom dugu Grčke od 175 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Za treće mesto po izbornom rezultatu bore se nova partija levog centra "Potami" (Reka) i neonacističke partija "Zlatna zora" čijih je sedam od šesnaest dosadašnjih poslanika u zatvoru zbog nasilja.

Te dve stranke su rame uz rame, sa šest do osam odsto osvojenih glasova.

  • Kalauz

    26.01.2015 09:59
    Hari Poter je pobedio a Evro opet pao, ovoga puta za još 10%.
  • NANA

    26.01.2015 09:23
    BRAVO GRCI!!!
    Sad je na redu Merkelova... bilo bi lepo da se Nemačka seti kad joj je svet otpisao dugove - Grčka takođe. Pamti pa vrati frau Merkel. Ionako su ti dugovi daaaaaaaavno otplaćeni. Ovo su krvopijske kamate na kamate na...
  • -

    26.01.2015 06:06
    -
    lepo je to.
    ali takva politika zahteva i promenu ponasanja i odnos prema novcu.

    mozda u grckoj uspe dok u srbiji nema sanse.
    udba je skupila mnogo parazita i .ovana od ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.