Njemcov imao dokaze da će Rusija napasti?

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je ruski političar Boris Njemcov ubijen jer je planirao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u rat u Ukrajini.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je ruski političar Boris Njemcov ubijen jer je planirao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u rat u Ukrajini.

Porošenko je odao počast Njemcovu, koji je ubijen kasno preksinoć, i rekao da mu je žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina pre nekoliko sedmica rekao da ima dokaze o ulozi Rusije u krizi u Ukrajini i da namerava da ih objavi, preneo je Rojters.

"On je rekao da će otkriti uverljive dokaze o umešanosti ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Neko se ovoga veoma plašio... Oni su ga ubili", rekao je Porošenko u televizijskoj izjavi tokom posete gradu Vinicija.

Kako su javili ruski mediji, u toku je istraga o ubistvu ruskog opozicionara Njemcova u centru Moskve i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političku delatnost, tako i lična neprijateljstva.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za gomilanje vojnika i oružja na istoku Ukrajine u sukobu koji je nastavljen uprkos zvaničnom stupanju na snagu prekida vatre 15. februara.

Inače, bivši premijer Litvanije Andrius Kubilius izjavio je da je Njemcov planirao da traži politički azil u Litvaniji 2012. godine, jer se plašio progona Kremlja. Kubiilus je tada obećao Njemcovu da će ga primiti u Litvaniju, ali je ruski opozicionar odlučio da ostane u Rusiji.

"Njemcov je rekao da je strahovao da će biti uhapšen", nakon protesta opozicije protiv trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina 2012. godine, rekao je Kubilijus u izjavi Frans presu.

"Pitao je da li bi mu Litvanija odobrila politički azil. Ja sam mu predložio da odmah dođe, ali je ipak odlučio da ostane u Rusiji", dodao je bivši litvanski premijer.

  • 11.03.2015 12:19
    g. G
    1. Madjara u 5 opstina na severu Vojvodine ima procentualno vise nego rusa na istoku Ukrajine.
    2. Zapadne sile nisu uzele ni delic Cehoslovacke teritorije dok je SSSR podelio Poljsku sa nacistima. Ta teritorija je jos uvek u sklopu Rusije.
    3. Komentari su od dva razlicita anonimusa.
    4. Cemu toliki gnev i bes u svakom komentaru i uvrede tipa "...preporučujem lečenje" i "...kompletirajte večernju osnovnu školu..."?
  • G

    04.03.2015 15:53
    @Anonimus - da li je moguće da čak ni nakon ukazivanja na pojam "sarkazam" vi i dalje interpretirate komentar bukvalno? Imate li jedan jedini valjan razlog zašto ste neobrazovani u 21. veku? Potražite samo definiciju stilske figure "sarkazam", i onda lepo kad naučite šta je to pročitajte komentar još jednom.
    Ako smatrate da se susedna Mađarska ne bi umešala da nakon oružanog otimanja vlasti u Srbiji pučisti probaju da ukinu mađarski jezik toj manjini, to je vaše pravo na mišljenje za koje sam ja u potpunosti uveren da je pogrešno. U Ukrajini su pučisti pokušali da urade tačno to ruskoj manjini, i jedina razlika koja se može navesti je što ruske manjine u Ukrajini ima daleko više nego mađarske u Srbiji. Izuzetno je interesantno to čuđenje što Rusija nije sedela skrštenih ruku na takav razvoj događaja.
    Ako već pominjete pakt o nenapadanju između SSSR i Nemačke, što ne iskopate ono kada su zapadne sile dozvolile Hitleru da okupira Čehoslovačku, drugim rečima poklonili mu nešto što nije ni bilo njihovo da daju, što je radnja koju i danas vole da upražnjavaju? Dobijate pretpostavljam naprasno slepilo kad vam neko ukaže na takvu saradnju zapada sa nacistima, ili naravno smatrate da je pakt o nenapadanju daleko lošiji od sporazuma o aneksiji tuđe zemlje? Znači li to "gospodine", koristeći vaše kriterijume, da su zapadne zemlje bile sve do jedne fašističke?
  • 04.03.2015 10:36
    Ovde neki treba da ponove lekciju o fasizmu, posto kanda u svojim komentarima to ne primecuju! Je li tako G?
    Da dodam da Putin lepo prica i o Staljinu i o saradnji sa nacistima!

    http://www.021.rs/Info/Svet/Putin-branio-pakt-Sovjeta-i-nacista.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).