Putin bio spreman da koristi nuklearno oružje zbog Krima

Širom Krima vijore se ruske zastave, automobili u kolonama trube ulicama Sevastopolja, a dan u školama počeo je lekcijom "Rusija i Krim dele sudbinu".
Širom Krima vijore se ruske zastave, automobili u kolonama trube ulicama Sevastopolja, a dan u školama počeo je lekcijom "Rusija i Krim dele sudbinu".

U Simferopolju, građani će imati priliku da na glavnom trgu gledaju predstavu o ponovnom ujedinjenju, kao i da uživaju u koncertima pop muzike, Kozaka i mornaričkog hora. Kasnije u toku dana, za građane Krima biće priređen vatromet.

AFP navodi da je Rusija pre godinu dana poslala hiljade vojnika na poluostrvo, što je Zapad nazvao nezakonitom okupacijom i zbog čega je uveo Moskvi sankcije. Zahlađenje odnosa Rusije i Zapada koje je usledilo mnogi su uporedili s periodom "hladnog rata".

Pripajanje Krima obezbedilo je Putinu ogromnu popularnost u Rusiji, ali je podstaklo pobunu na istoku Ukrajine, koju Moskva, prema uverenju Zapada, vojno i finansijski podržava, što Kremlj demantuje.

Za mnoge Ruse, pripajanjem Krima Rusiji ispravljena je istorijska nepravda pošto je sovjetski lider Nikita Hruščov 1954. godine poklonio strateški važno poluostrvo Ukrajini, što je u to vreme smatrano simboličnim potezom jer su i Ukrajina i Rusija bile deo Sovjetskog Saveza.

Premda većina građana Krima i dalje podržava ujedinjenje sa Rusijom, tatarska manjina se tome protivi i tvrdi da živi u atmosferi straha.

Evropska unija poručuje da nema nameru da prizna aneksiju Krima koju smatra kršenjem međunarodnog prava i izazovom međunarodnoj bezbednosti kao i da neće ukidati sankcije koje su zbog toga uvedene.

Sankcije uvedene zbog aneksije Krima obuhvataju zabranu izvoza građevinske opreme na Krim i uključivnje krimskih letovališta u aranžmane evropskih turističkih agencija, kao i zabranu putovanja krimskim funkcionerima koji podržavaju pripajanje poluostrva.

Sa druge strane, krimski premijer Sergej Aksionov kaže da se Krim vratio u svoju istorijsku domovinu Rusiju i da više nikada neće biti u sastavu Ukrajine. On je u intervjuu za britanski BBC rekao da pripajanje Krima Rusiji pre godinu dana nije bio "čin agresije, već pravi demokratski čin" napominjući da se to dogodilo uz podršku lokalnog stanovništva.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sinoć emitovanom dokumentarcu "Krim. Put u Otadžbinu" na TV "Rusija 1", da je Rusija prošle godine bila spremna za nepovoljan razvoj događaja na Krimu i na prevođenje u pripravnost nuklearnih snaga, ali da je rukovodstvo zemlje polazilo od toga da se to neće desiti.

Na Krimu je 16. marta 2014. godine održan referendum, na kojem se više od 96 odsto birača izjasnilo za otcepljenje od Ukrajine, posle masovnih protesta u Kijevu koji su rezultirali svrgavanjem predsednika Viktora Janukoviča. Ruski predsednik Vladimir Putin je dva dana kasnije potpisao ukaz o pripajanju Krima Rusiji.

  • 17.03.2015 14:44
    Onaj jedan pozitivan na drugi komentar je greskom dat, stvarno je bio grozan osecaj!
  • 16.03.2015 18:13
    1. da li bi za nekog ko bi koristio nuklearno naoruzanje moglo da se kaze da je lud?
    2. zbog cega misljenje je IQ @Хипи na nivou sobne temperature i da mu je potrebno lecenje?
    3. zasto vredjati druge, kad to nije ni lepo ni kulturno?
    4. sta bi sve trebao da kaze neki Ukrajinac s obzirom sta su pojedini napisali u proteklom periodu?
    5. ako neko kaze da ce izaci na crtu tj. pisati se 1. maja i javi se "nicim izazvan" ranije, da li je to nedosledno?

    itd, itd
  • 16.03.2015 17:38
    Javlja se onaj koji je rekao da se nece javljati do prvog maja a poceo je da smara mnogo ranije? Putler ce proci kao i svi zlotvori do sad a zasluzuje sve naj gore!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.