Nema više besplatnih kesa u prodavnicama

Evropski parlament je usvojio zakon kojim se ograničava upotreba tankih plastičnih kesa koje ugrožavanju životnu sredinu.
Evropski parlament je usvojio zakon kojim se ograničava upotreba tankih plastičnih kesa koje ugrožavanju životnu sredinu.

Po tom propisu, potrošači će morati da koriste čvršće kese koje se mogu koristiti više puta ili da dodatno plate ako žele opasnije tanje kese debljine 0,05 milimetara, koje se često daju besplatno u prodavnicama.

Svih 28 članica Unije već je odobrilo ovu meru koju bi trebalo da potvrde ove godine. Od članica se zahteva da smanje upotrebu tankih plastičnih kesa za 80 odsto do 2025. godine, mada same mogu da biraju kako će to postići.

Pre pet godina, svaki stanovnik u EU je prosečno koristio 198 kesa godišnje, od čega su 90 odsto bile nerazgradive, tanke kese. Po zakonu, članice EU imaju mogućnost da smanje godišnju potrošnju nerazgradivih plastičnih kesa na 90 po stanovniku do kraja 2019. i na 40 do 2025. Druga opcija je da osiguraju da se do kraja 2018. godine plastične kese ne daju besplatno kupcima.

  • Mika

    30.04.2015 08:25
    Zivim u Nemackoj i mogu vam reci da ovde svi nose kese sa sobom. Mogu da se kupe platnene kese koje se zgodno saviju i stanu u fotrolicu (ne vecu od mobilnog telefona) i zaista su zgodne. U svakoj torbi imam po jednu takvu kesicu. Kese iz supermarketa kostaju samo 10 centi, ali ne pada mi na pamet da platim kesu pa jos i da reklamiram firmu ciju sam kesu uredno morala da platim.
  • Александар

    29.04.2015 06:03
    Кеса
    Све што лети и треба да летииии...
  • Rajko

    28.04.2015 22:49
    Muka mi je od najlonskih kesa po parkovima i drvecu ..
    Uvesti pod hitno, papirne kese (i njih naplacivati), naterati ljude da nose platnene torbe od kuce ..
    Ko hoce moze da kupuje najlonske ili papirne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.