Vraća se "crveni telefon"?

NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše nemački list Frankfurter Alemajne Cajtung, pozivajući se na izvor u Alijansi.
NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše nemački list Frankfurter Alemajne Cajtung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Nemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući objedinjenim snagama NATO u Evropi i predsednik vojnog komiteta Alijanse i veruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi, preneo je portal Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer zbog porasta napetosti u svetu izazvane ukrajinskim konfliktom. On je predložio da se uspostavi direktna veza dve komande, kako bi se sprečio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Štajnmajer se smatra pristalicom umerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da pre toga treba proveriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska. To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava ŠSR-a i SAD-a, bila je nazvana "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vreme Karipske krize 1962. godine kada je svet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.