VIDEO: "Likvidirani" teroristi u Kumanovu

Makedonska policija objavila je snimak hapšenja preostalih terorista koji su juče započeli oružane sukobe u Kumanovu. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je grupa u potpunosti "neutralisana i eliminisana".

Grupa je "neutralisana", a petorica koji su označeni kao vođe terorista, došli su s Kosova. Vođe ove grupe su  Muhamed Krasnići, Mirsad Ndrecaj, zvani "komandant NATO", Sami Ukšini zvani "komandant Sokoli", Beg Rizaj - "komandant Begu" i Dem Šehu, svi državljani Kosova. Policija ih dovodi u vezu sa planiranjem brojnih terorističkih napada i formiranjem paravojnih formacija.

Do sada je na terenu pronađeno 14 tela uniformisanih napadača, a policija ne garantuje da nema još poginulih. Za sada je identifikovan samo Džafer Zumberi iz Đakovice. Portparol MUP-a Ivo Kotevski je izjavio da su ubijeni imali na sebi uniforme sa obeležjima UČK (takozvana Oslobodilačka vojska Kosova).

Uviđaj je još u toku. Sve objekte u kojima su se nalazili napadači, obezbeđuje i pretražuje policija. Kotevski navodi da su oni prilično oštećeni u sukobima, i odatle se može zaključiti da bi broj stradalih napadača mogao da bude veći. Pronađen je veliki arsenal oružja.

Najveća grupa terorista, koja se juče predala, brojala je oko 30 ljudi, a među njima je samo jedan državljanin Albanije, dok su ostali državljani Makedonije. MUP ne zna tačan broj napadača, ali je sigurno da ih je bilo više od 40.

Kako je saopštilo ministarstvo, protiv svih njih će biti podneta krivična prijava, zbog "sumnje da su počinili krivično delo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti". Neki od uhapšenih, kako navodi MUP, več su gonjeni zbog teških krivičnih dela, kao što su ubistva, pljačke, razbojništva i druge vrste nasilništva.

Radi se o terorističkoj grupi koja je jedna od najopasnijih pretnji u regionu, umešana u brojne napade godinama, a njeni članovi su na međunarodnim poternicama za hapšenje zbog najtežih zločina, navodi se u saopštenju MUP-a Makedonije.

 

Kako se navodi, grupa je došla početkom meseca i pripremala se da do sredine maja izvede niz terorističkih napada na civilne i državne institucije.

Gruevski: Agresivni teroristi, grupa učestvovala i u sukobima 2001.

Premijer Nikola Gruevski kaže da je ovo najteža operacija makedonske policije do sada, u kojoj su učestvovali policajci svih verskih grupa. "Ova grupa napadača učestvovala je i u sukobima 2001", naveo je Gruevski na konferenciji za novinare.

On je izjavio saučešće porodicama poginulih policajaca i dodao da su spasili živote 8.000 ljudi. Navodeći da je 37 policajaca povređeno, konstatovao je da su bili u pitanju izuzetno agresivni teroristi, a da je akciju policije otežavao specifičan teren i opasnost da bi mogli da stradaju i civili.

Podsetimo, sukob u Kumanovu je započeo u u subotu ujutro, u 4.40.

 

  • 11.05.2015 06:53
    Zašto zataškavati?
    @Carls Tejlor
    Ne. Glupavo i retardirano da ubijaju vičući muslimanskog Allaha, da ubijaju pod oznakom UČK-Kosova na uniformama itd, a da se to ne naglasi. Oni sami ističu nacionalnu, versku i rasnu pripadnost u ovakvim ili srodnim slučajevima.
  • Carls Tejlor

    10.05.2015 21:57
    Jako je glupavo i retardirano isticati bilo kakvu nacionalnu, versku i rasnu pripadnost u ovakvim ili srodnim slucajevima.
  • 10.05.2015 19:01
    jeste
    jeste da nemaju kvalitetna dostignuća kojima bi se pohvalili ali zato znaju da ubijaju
    jeste da ne umeju pa prave znaju da unište
    jeste da ih nije briga za decu ali znaju da ih gomilaju i žrtvuju
    jeste da kradu i prepravljaju istoriju ali zato je ne znaju
    jeste da ih podržava USA ali su zato i alavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.