Ozbiljan udarac za Erdogana, mora u koaliciju

Vladajuća Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je u nedelju ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima.
Vladajuća Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je u nedelju ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima.

AKP je izgubila očekivanu apsolutnu većinu zbog čega neće moći sama da formira vladu niti da menja Ustav za jačanje predsedničkih funkcija. Prema konačnim rezultatima, AKP je pobedio s 40,7 odsto glasova, odnosno 258 od 550 poslaničkih mesta, dok se Erdogan nadao da će dobiti 330 mesta. Vladajuća stranka će prvi put od svoje vladavine 2002. godine, morati da formira koalicionu vladu.

Još jedan presedan na turskoj političkoj sceni je prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) koja je prešla cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament i sa 13 odsto osvojenih glasova imaće 79 poslanika. "To je velika pobeda za one koji žele slobodu, demokratiju, mir. Izgubili su oni koji žele autoritarnost i arogantno sebe smatraju jedinim vladarima Turske", izjavio je harizmatični lider HDP-a Selahatin Demirtas koji je u ranijem sazivu parlamenta imao 29 mesta. Dve konkuretne stranke Erdoganu, Republikanska narodna stranka (CHP) i Partija nacionalističke akcije (MHP), osvojile se 25,1 odsto i 16,4 odsto glasova, odnosno 132 i 81 poslaničko mesto.

Erdogan, premijer tokom 11 godina i od prošle godine predsednik države, želeo je da ojača predsedničku funkciju dvotrećinskom većinom, koja bi mu omogućila promenu Ustava koja trenutno nalaže neutralnost šefu države.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet