Zatvorene banke u Grčkoj, limit na bankomatu 60 evra

Banke u Grčkoj biće zatvorene cele nedelje, a Grci će sa bankomata moći da podignu do 60 evra dnevno.
Banke u Grčkoj biće zatvorene cele nedelje. Atinska berza biće takođe zatvorena danas, a Grci će sa bankomata moći da podignu do 60 evra dnevno.

Pojedine banke su ipak odlučile da dozvole penzionerima da podignu svoje penzije, budući de mnogi od njih nemaju kartice.

Grčki Savet za finansijsku stabilnost predložio je sinoć da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, a da od utorka iz bankomata može da se podigne maksimalno 60 evra dnevno. Savet je, takođe, predložio da u ponedeljak budu zatvoreni i bankomati.

Limit od 60 evra odnosi se na vlasnike kartica grčkih banaka, dok bi maksimalno ograničenje za vlasnike stranih kartica određivale njihove banke.

Premijer Grčke Aleksis Cipras najavio je da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka. Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

"Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji. "Ta odluka dovela je do toga da ECB danas ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralnu banku da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca", poručio je Cipras.

Prethodna dva dana, od kada je premijer najavio refrendum o zahtevu kreditora vladi u Atini - koji bi mogao da znači i bankrot ove zemlje, grčki građani su masovno podizali novac sa bankomata. Često, međutim, nisu uspevali u toj nameri jer su bankomati bili prazni.

  • 30.06.2015 00:12
    @Anonimus 12:37 • 29.06.2015
    a ja mislim da su tebi oprali mozak malo

    a sto se tice javnog sektora, da on je kriv za sve, i za nuklearne katastrofe, zemljotrese, vulkane, cunamije, sumske pozare, pad tokijske berze i poskupljenje usluga prostitutki. takodje sam cuo da je taj zli sektor isao u osvajacke pohode i streljao civile po sumama i gorama

    eee moj narode
  • Robi

    29.06.2015 12:25
    @Nikola
    100% potpisujem. Radim u toj Nemačkoj i sa 100% sigurnošću tvrdim da se ovde radi manje nego u Srbiji. A jedina razlika između nemačkog i našeg javnog sektora je što je nemački, relativnog gledano, slabije plaćen od našeg. Inače su isti, ako ne i gori, lelemudi od ovih naših.
  • Ispran mozak

    29.06.2015 12:11
    I za Srbe se priča da su lenj narod a mi radimo sv
    http://www.advance.hr/vijesti/razbijanje-mitova-o-lijenim-grcima/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet