Zorana Mihajlović: "Bazilika je konzervirana, nije zatrpana"

Ministarka Zorana Mihajlović odbacila je tvrdnje NS da je ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke na trasi Koridora 10 zatrpana.
Ministarka Zorana Mihajlović odbacila je tvrdnje NS da je ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke na trasi Koridora 10 zatrpana.

Ona je navela da je bazilika konzervirana i da su dokazi za to dostupni javnosti.

Tokom skupštinske rasprave o amandmanima na predložene zakone o prevozu tereta i putnika, poslanik NS Zoran Živković predao je ministarki Mihajlović, kako tvrdi, dokaze da je bazilika na trasi novog autoputa zatrpana.

Ministarka Mihajlović rekla je da je bazilika konzervirana i da su dokazi za to dostupni javnosti. Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević zatražili su od ministarke Mihajlović da "crno na belo" dokaže da bazilika nije zatrpana.

Odbacujući te navode, Mihajlović je tokom rasprave poručila Živkoviću i Pavićeviću da će dobiti dokaz "crno na belo" i pokazala crno bele fotografije na kojima se, kako je rekla, vidi da je bazilika konzervirana po svim standardima i fazama, navodeći da je sve urađeno po zakonu.

Živković je, međutim, ocenio da to što je pokazano nije nikava konzervacija i da te fotografije ne dokazuju ništa. "Konzervacija se vrši tako što se u zidovima pukotine i oštećenja saniraju, to ne može da traje manje od nekoliko meseci", rekao je Živković.

Kako je naveo, niški zavod je predložio tri rešenja - nadvožnjak iznad bazilike što nije skupo rešenje, druga varijanta da se pomeri malo trasa autoputa što je takođe, kaže, bilo moguće, i treće rešenje bilo je da se cela bazilika izmesti u Crnu Reku, što je najskuplja varijanta za koju je potrebno 250.000 evra.

Živković je pozvao poslanike i javnost da na sajtu Nove stranke odgledaju film o tome "šta je sve tamo nakaradno urađeno." "Film je uznemiravajući, tamo imate scene koje su nepristojne u normalnom životu, a kamoli ako se dešavaju oko bazilike", kaže Živković.

Na to je Mihajlović rekla da je to što joj je dostavila Nova stranka i rekla joj za određene stvari koje su se dešavala i šta su radila određena fizička lica, stvar kulture i da je sramotno. "Ali, ne može se staviti u kontekst toga da država nije uradila ono što je po zakonu mogla, što je bilo celishodno, najefikasnije i jedino moguće. To su dve različite stvari", rekla je Mihajlović navodeći da će poslanicima Nove stranke dostaviti “papire” nakon sednice.

Poslanici Nove stranke ponovo su govorili i o hrastu koji je bio na trasi autoputa, a ministarka Mihjalović navela je da su problemi hrasta i bazilike rešeni nakon dve godine nerešavanja. Pavićević je doneo je i pokazao komad drveta, a potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić ga je zamolio da više ne donosi "cepanice".

Povodom izjave Pavićevića o velikom broju amandmana koje podnosi Nova stranka, Arsić je upitao koliko je drva moralo da se poseče za papir za amandmane, dok je Živković upitao zašto Arsića uzbuđuje cepanje drva.

U raspravi o predloženim zakonima o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju, Živković je ponovio da su zakoni dobri i da će ih podržati, navodeći da je Nova stranka podnela 18 amandmana od kojih je većina prihvaćena.
  • Bla, bla...

    30.07.2015 21:13
    Nego šta nego je konzervirana. I hrast je isečen, umetren i konzerviran.
  • Novonasađen

    30.07.2015 14:59
    Kako stoje stvari,moraće se čekati, da ih stigne usud zapisa i bazilike.Jer istina je ono,što oni potvrde.Cepanice ipak sačuvati,trebaće ( kako stvari stoje ) !
  • 30.07.2015 14:16
    Ma konzervirana. Garant!
    Slojem zemlja i asfaltom preko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.