Još dva jevrejska militanta pritvorena bez suđenja

Dva jevrejska militanta su pritvorena bez suđenja, što je, posle spaljivanja palestinske kuće na Zapadnoj obali krajem jula, drugi put da izraelske vlasti koriste tu preventivnu meru protiv svojih građana.

Dva jevrejska militanta su pritvorena bez suđenja, što je, posle spaljivanja palestinske kuće na Zapadnoj obali krajem jula, drugi put da izraelske vlasti koriste tu preventivnu meru protiv svojih građana.

Meir Etinger i Evijatar Slonim poslati su u "administrativni pritvor" na šest meseci, saopštio je ministar odbrane Moše Jalon. Treći militant Mordehaj Mejer je na sličan način pritvoren u utorak, prenosi Rojters.

Izrael drži na stotine Palestinaca u administrativnom pritvoru. Kabinet premijera Benjamina Netanijahua odobrio je korišćenje takvih mera i za izraelske gradjane, posle 31. jula, kada su u napadu i zapaljenoj kući na Zapadnoj obali, živote izgubili palestinski dečak i njegov otac.

Izrael brani upotrebu pritvora, bez suđenja, ističući da je to potrebno da bi se zaustavilo nasilje i omogućila dalja istraga u slučajevima kada ne postoji dovoljno dokaza za procesuiranje, ili kada bi sud bio u riziku da obelodani tajne informacije. Jalon je optužio Etingera i Slonima da su učestvovali u aktivnostima jevrejske terorističke grupe, kao i da je Mejer bio uključen u nedavne terorističke napade, ne pominjući konkrento koje.

Grupa izraelskih advokata, koji zastupaju tri uhapšenika, osudili su korišćenje pritvora bez suđenja. "U ovom trenutku postoje tri pritvorenika, u narednim danima može ih biti 30, a na kraju bi broj mogao dostići 300", kazao je advokat Aron Roze za izraelski radio. Te mere će ugroziti ceo pravosudni sistem, smatra on. Portparolka izraelske policije rekla je da je jedinica za borbu protiv ultranacionalističkih zločina, izvršila nekoliko hapšenja u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. Ona je odbila da pruži više detalja, pozivajući se na sudsku zabranu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet