Američka zastava ponovo na Kubi posle 54 godine

Posle više od pola veka danas se na Kubi ponovo zavijorila američka zastava ispred Ambasade SAD u Havani.
Posle više od pola veka danas se na Kubi ponovo zavijorila američka zastava ispred Ambasade SAD u Havani.

Ceremoniju je predvodio Džon Keri, američki državni sekretar.

Njegov dolazak na karipsko ostrvo bila je prva poseta nekog šefa američke diplomatije Kubi za poslednjih 70 godina, a na ovom putu pratila su ga tri bivša marinca, danas 70-godišnjaka, koji su američku zastavu spustili 1961."Iskreno se zahvaljujem liderima sa oba američka kontinenta koji već dugo traže da SAD i Kuba uspostave normalne odnose", rekao je šef američke diplomatije.

Keri je pozvao vlasti komunističke Kube na političko otvaranje i okretanje istinskoj demokratiji "u kojoj su ljudi slobodni da biraju vođe, izražavaju svoje ideje i svoju veru", ali je dodao da prethodna američka politika nije dovela do demokratije na karipskom ostrvu, koja je od najjužnije tačke SAD razdvojena moreuzom.

"Na Kubancima je da oblikuju budućnost Kube", rekao je Keri, čije su prve reči na ceremoniji bile na španskom jeziku. Prema rečima šefa američke diplomatije, obnova diplomatskih veza je za dobrobit kako kubanskog i američkog naroda, i "nema mesta nikakvom strahu".

Visoki zvaničnici Kube, šefovi američkih kompanija i Amerikanci poreklom sa Kube koji se bore za otopljavanje odnosa dve zemlje, takođe su prisustvovali eremoniji ispred nekadašnje zgrade Američke interesne sekcije na čijoj fasadi sveže utisnutim slovima piše "Ambasada Sjedinjenih Američkih Država".

Tu su bila i tri bivša američka vojnika koja su u ambasadi SAD 1961. godine spustili zastavu svoje zemlje.

Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro saopštili su 17. decembra da će obnoviti diplomatske veze nakon 54 godine pauze. Sadašnji predsednik je rođeni brat Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije koja ga je 1959. godine dovela na vlast. Fidel Kastro je preneo predsednička ovlašćenja na brata Raula 2006. godine, koji je dve godine kasnije i zvanično postao predsednik države.

Keri se ipak nije sastao sa predsednikom Raulom Kastrom niti sa bivšim vođom Fidelom Kastrom. Dan uoči Kerijevog dolaska, Fidel je u otvorenom pismu optužio SAD da duguju Kubi "milione dolara" zbog sankcija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).