Merkel: Izbeglice su veći izazov za EU od grčke krize

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas talas napada na izbegličke kampove u toj zemlji i upozorila da bi pitanje azila moglo da postane veći izazov za Evropsku uniju od grčke dužničke krize.
Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas talas napada na izbegličke kampove u toj zemlji i upozorila da bi pitanje azila moglo da postane veći izazov za Evropsku uniju od grčke dužničke krize. 

Upitana da prokomentariše više od 200 slučajeva podmetanja požara, od početka godine, u kampovima za izbeglice koje traže azil u Nemačkoj, Merkelova je odgovorila: "To je nedostojno naše zemlje!".

Merkelova je upozorila da će "talas izbeglica zaokupiti Evropu mnogo, mnogo više nego pitanje Grčke i stabilnost evra". "Pitanje azila mogao bi da bude sledeći veliki evropski projekat, kojim ćemo pokazati da li smo zaista u stanju da preduzimamo zajedničke akcije", rekla je nemačka kancelarka za javnu televiziju ZDF.

Prema njenom mišljenju, ovo pitanje predstavlja poseban izazov za Nemačku, u kojoj bi, kako kažu neki zvaničnici, broj tražilaca azila ove godine mogao da premaši 600.000. Dok hiljade izbeglica spava u šatorima, a vlasti poručuju da su zatrpane zahtevima za azil, Merkelova ocenjuje da je trenutna situacija "apsolutno nezadovoljavajuća", preneo je AFP.

Ona je pozvala EU da sastavi listu bezbednih zemalja porekla, u kojima građanima ne preti opasnost od nasilja ili proganjanja.

Nemačka je proteklih dana počela sa emitovanjem reklama na TV u balkanskim državama u kojima poziva ljude da ostanu u svojim domovima i naglašava da ukoliko odlaze iz ekonomskih razloga, nemaju gotovo nikakve šanse za dobijanje političkog azila, navela je francuska agencija.
  • Kalauz

    17.08.2015 05:00
    Kažu da je neviđeno smeće oko zgrada gde se evidentiraju emigranti i da čisti i pedantni Nemci nimalo ne vode računa o njima.
    Za razliku od njih kod nas je situacija daleko bolja a da se mi tako ponašamo prema nezvanim gostima svi belosvetski novinari bi došli da to snime i uz kritike objave.
    Ptam se jedino koliko to nas košta jer evo sad će na primer nova školska godina a mi ćemo da otpuštamo nastavnike uz toliko stvarno polupismenih ljudi.
  • 16.08.2015 21:56
    I ja bi napadao kampove gde uzvikuju parole u vezi Allaha, iste takve kakve uzvikuju islamisti kada odsecaju glavu nevinim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet