U Crnoj Gori počinje upotreba softvera za otkrivanje plagijata

Na svim fakultetima u Crnoj Gori počinje upotreba softvera protiv plagijata, kojim je moguće kontrolisati do 5.600 podnesaka, rečeno je danas na prezentaciji projekta.
U Crnoj Gori počinje upotreba softvera za otkrivanje plagijata
Foto: Pixabay
Softver za detekciju plagijata nabavljen je putem projekta Ministarstva prosvete Crne Gore i u saradnji sa Svetskom bankom koja finansira projekat.
 
Iz Ministarstva prosvete su naveli da je odabrana američka kompanija "Turnitin LLC" sa kojom je potpisan ugovor na dve godine.
 
"Specifikacija je definisana u skladu sa potrebama koje su iskazale sve crnogorske ustanove visokog obrazovanja, odnosno univerziteti i samostalni fakulteti", pojasnili su iz Ministarstva prosvete.
 
Naredni korak je, kako je najavljeno, obuka predstavnika visokoobrazovnih ustanova za korišćenje softvera, kao i potpisivanje pojedinačnih ugovora o licenci sa svim ustanovama, kao krajnjim korisnicima, koje će same definisati procedure primene. Planirano je da to bude završeno tokom jula, nakon čega će softver početi da se koristi.
  • Ha ha ho ho

    12.07.2017 02:04
    Ala je neko tu zesce profitirao. Pa da napisem takav softver sa podrskom za skeniranje i prepoznavanje teksta i mogucnoscu uporedjivanja sa podrskom za milione dokumenata trebalo bi mi manje od mesec dana.

    A zasto ne primene to retroaktivno i tamo i ovde pa da vidimo ko je sve prepisivao ;)
  • Bill

    11.07.2017 22:48
    Kod nas ovo nema šanse. Pa di da zvanično isplivaju ministarski plagijati?
  • /

    11.07.2017 20:08
    /
    a hoce li kontrolisati cg akademce u srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.