Papa Franja uveo četvrti kriterijum za sveca

Papa Franja uneo je jednu od najznačajnijih promena poslednjih stoleća u proceduri proglašenja svecima Katoličke crkve dodavši novu kategoriju za ljude koji su dali svoje živote kako bi spasili druge.
Papa Franja uveo četvrti kriterijum za sveca
Foto: Pixabay
Do sada je procedura koja vodi do "svetosti", poznata kao "kauza", bila ograničena na tri kategorije. Postupak počinje nakon smrti osobe.
 
Prva je mučeništvo, odnosi se na slučaj kada je osoba ubijena iz mržnje prema hrišćanstvu. Druga je ako je osoba živela izuzetan hrišćanski život. Treća, manje korišćena odnosi se na ljude koji su uživali reputaciju svetosti mnogo godina nakon smrti.
 
Vatikan je objavio da je Papa doneo odluku kojom se dodaje i četvrta kategorija. On će se odnositi na ljude koji su vodili dobar hrišćanski život i učinili nešto kako bi spasili druge znajući da će to voditi do sigurne, ili brze smrti.
 
Jedan od primera bi bio Maksimilijan Kolbe, poljski sveštenik u nacističkom logoru smrti Aušvicu tokom Drugog svetskog rata. Kolbe se ponudio da zauzme mesto drugog zatvorenika, osuđenog na smrt glađu u grupnom kažnjavanju zbog bega. Nacisti su Kolbea ubili smrtonosnom injekcijom fenola. Kolbeova kauza počela je 1955. prema ranijim pravilima, a svecem je proglašen 1982. godine.
 
Kandidatima za svetost čije bi kauze u budućnosti počele po novoj kategoriji davanja života za druge još uvek će morati da se mogu pripisati dva čuda po njihovom zagovoru.
 
Katolička crkva posthumno proglašava blaženim, a potom svecima, ljude koji su se smatrali točolp svetima za njihova života da se sada veruje da su s Bogom i da se mogu kod njega zauzeti za ostvarenje čuda.
 
Čuda su obično medicinski neobjašnjiva izlečenja ljudi. 
  • posmatrač

    12.07.2017 13:35
    Čudo je pomak u percepciji: Iz Straha u Ljubav ...
  • Bugi Vugi

    12.07.2017 10:59
    Uslov br. 5 - da nije zlostavljao decu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.