Bukte požari na jugu Italije, dvoje poginulo

Dve osobe su poginule, a više stotina turista je evakuisano zbog požara koji su zahvatili velike delove južne Italije.
Dva muškarca stara 69 i 68 godina u Kalabriji stradala su kada su pokušala da ugase vatru na terenu oko njihovih kuća.
 
Prema podacima koje je danas objavila Nacionalna liga za životnu sredinu (Legambiente) požari su od sredine juna u Italji uništili površinu jednaku površini uništenoj u požarima tokom cele 2016. godine.
 
Grupa Legambiente saopštila je da oko 26.000 hektara šume uništeno u požarima od sredine juna. Polovina te površine je na Siciliji gde je oko 800 turista evakuisano juče iz letovališta, od kojih su mnogi pobegli samo u kupaćim kostimima i japankama.
 
Izgleda da je savladan najveći broj požara oko planine Vezuv, blizu Napulja, gde je oko sto hektara vegetacije izgorelo na obroncima vulkana za devet dana. Najviše požara danas je bilo na Siciliji gde su vatrogasci morali da intervenišu gotovo 300 puta.
 
Oko 20 ljudi moralo je da napusti ostrvo kod Apulije, a oko 50 porodica evakusano je kod Vezuva gde su se vatrogasci uz pomoć vojske borili da spreče tri vatre da se spoje u jednu.
 
Prema navodima zvaničnika većina požara je izgleda namerno podmetnuta. Italijanski ministar za ekologiju Đan Luka Galeti je rekao da ima suviše požara na planini Vezuv da bi bili spontani.
 
"Nemam dokaze, ali ne izgleda kao izolovan slučaj. Požari započinju na suviše mesta da bi to bio rezultat nemara", rekao je Galeti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.