Zlatna groznica ukinula nacionalni rezervat u Brazilu

Brazilska vlada ukinula je veliki nacionalni rezervat u Amazoniji, koji se prostire na 46.000 kilometara kvadratnih, da bi se u toj oblasti omogućilo vađenje ruda.
Veruje se da je ta oblast bogata zlatom i drugim rudama, a zaštita je ukinuta dekretom predsednika Mišela Temera.
 
Iako iz ministarstva za rudarstvo i energetiku poručuju da zaštićene šumske oblasti i starosedelački rezervati neće biti ugroženi, aktivisti strahuju da će se to ipak desiti.
 
"Cilj ove mere je da se privuku nove investicije, donese bogatstvo zemlji, kao i nova radna mesta i prihodi, uvek bazirani na principu održivosti", navelo je u saopštenju ministarstvo.
 
Opozicioni senator Randolfe Rodriges je osudio ovu odluku, nazivajući je "najvećim napadom na Amazon u poslednjih 50 godina".
 
Šef Svetske fondacije za prirodu (WWF) u Brazilu, Maurisio Voivodic, upozorio je prošlog meseca da bi iskopavanja u toj oblasti dovela do "demografske eksplozije, krčenja šuma, uništavanja vodenih resursa, gubitka biodiverziteta i stvaranja sukoba oko zemljišta". Prema izveštaju WWF, glavne interesne oblasti za eksploataciju bakra i zlata nalaze se u zaštićenim oblastima.
 
Upozorava se i na potencijalni sukob između dva starosedelačka rezervata u kojima, u relativnoj izolaciji, žive različite etničke zajednice.
 
"Zlatna groznica bi mogla da izazove nepovratnu štetu tim kulturama", ističe WWF.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.