Preminuo pionir rokenrola Fets Domino

Rokenrol pionir Fets Domino preminuo je danas u 89. godini, saopštila je njegova kćerka.
Bio je pijanista, pevač i tekstopisac, koji je uticao na razvoj rokenrol muzike. Proslavio se hitovima "Blueberry Hill" i "Ain't That A Shame". 
 
Tokom karijere prodao je više od 65 miliona ploča, a smatra se i da je bio jedan od prvih ritam i bluz umetnika koji su stekli popularnost kod "bele publike" 50-ih godina prošlog veka. Primljen je u Rokenrol kuću slavnih 1986. godine. Naredne godine dobio je Gremi za životno delo.
 
Uspešnu karijeru počeo je 1949. sa pesmom "The Fat Man" koja je prodata u više od milion kopija, što tada nije bio slučaj sa rokenrol pesmama. Imao je 40 pesama na top-listi 10 najboljih R&B numera i 11 pesama na top-listi 10 najboljih pop pesama.
 
Fets Domino je bio jedan od najuticajnijih izvođača 50-ih i 60-ih godina, a Elvis Prisli ga je na jednom od svojih koncerata predstavio rekavši da je "taj gospodin imao ogroman uticaj na njega".
 
Posle 1980. godine, odlučio je da se preseli u Nju Orleans, gde se najbolje osećao. Za vreme uragana Katrina, koji je pogodio Nju Orleans 2005. godine, nije želeo da napusti svoju kuću zbog bolesne žene. Preživeli su uragan, ali je kuća uništena.
 
Posle toga je retko nastupao. Nastupio je neočekivano na humanitarnom koncertu "Domino Effect" 2009. za pomoć žrtvama uragana.
 
Domino je umro prirodnom smrću, u krugu porodice.
 
  • rodoljub

    25.10.2017 18:17
    slavan
    Kao klinci, jos u osnovnoj skoli, uzivali smo u njegovim pesmama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.