Brisel zabrinut zbog širenja dezinformacija o EU na Balkanu

Šefovi diplomatija Evropske unije na sledećoj sednici, polovinom novembra, razmatraće i predloge za suzbijanje širenja propagande i dezinformacija o Uniji kojih, kako se ocenjuje, posebno ima u Srbiji i na čitavom zapadnom Balkanu.
Kao glavni izvor te propagande Brisel vidi Moskvu, zbog čega se sada planira jačanje radne grupe Stratkom koju je Evropska unija osnovala pre dve godine s ciljem da razotkriva i suzbija neistine.
 
Posle ekonomskog u odnosima između Brisela i Moskve na pomolu je i medijski rat. Uplašene zbog širenja ruske propagande, osam članica EU u pismu upućenom visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost, traži ozbiljniju borbu protiv neistina koje se o Briselu plasiraju, pre svega u zemljama kandidatima za članstvo. "Ja sam direktno pitao, šta vi prepoznajete u Srbiji, gde je tu ono što vas tišti i smatrate da propaganda deluje, do koje mere, oni su rekli, to se prepoznaje u izjavama zvaničnika, i stranih i domaćih, delimično i u štampi, ali naravno za njih je najvažnije to kako preko interneta ide taj protok informacija i dezinformacija", navodi Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta iz Brisela.
 
Strah od širenja dezinformacija za novinara Politike Aleksandra Apostolovskog više govori o slabosti Evropske unije nego o snazi ruske propagande mašinerije. Zato ga, kaže, čudi plan o jačanju delovanja radne grupe Stratkom.
 
"Mislim da to treba da rade mejnstrim mediji, koji su inače izuzetno moćni, i da se nezavisnim izveštavanjem porede stavovi i jednih i drugih. Ovako mi se čini da EU dolazi u poziciju da osnivanjem radnih tela, grupa od Vladimira Putina pravi supermena većim nego što on to čak i jeste", navodi Aleksandar Apostolovski, novinar lista Politika.
 
Apostolovski se pita i kako bi se, ako je izveštavanje proruskih medija propaganda, onda mogao okarakterisati rad Stratkoma. "Zadatak Stratkoma nije da vrši kontrapropagandu nego je zadatak Stratkoma da razotkriva tu lažnu propagandu i lažne infomracije i podatke, smišljeno lažne i da kaže, evo vidite, to se tu radi", navodi Dragan Blagojević. Od toga šta se radi za Brisel je, smatra urednik portala Evropski Zapadni Balkan, mnogo spornije gde se radi, jer oko statusa pojedinih medija u Srbiji ima dosta spora.
  • @ /

    28.10.2017 08:52
    Marko nece doci
    Marko ne dolazi, tj. nije planirano da Srbija ikad udje u EU. To je rekao nemacki poslanik Vili Vimer jos 2001. Da bi usao u EU, treba da budes odgojen kao Evropljanin, a na Zapadnom Balkanu se sada odgajaju zatucani, neodgovorni, nacionalisticki i verski fanatici. Srbija je u britanskoj interesnoj zoni, a Britanci, izgleda, izlaze iz EU.
    EU je americki privezak, Ameri odredjuju ko ce uci. Za planirani napad na Rusiju su im sasvim dovoljne Rumunija i Bugarska, da zatvore desno krilo NATO.
    Pomenuta grupa za suzbijanje dezinformacija radi na drustvenim mrezama sa vrlo slabim uspehom. Ali plate redovno primaju...
  • Lui

    28.10.2017 00:27
    Istina je tamo negde..
    Imam utisak da ako ovaj svet odoli svim provokacijama, ucenama i zapadocentričnosti EU i SAD, onda mu nema veka - zavladaće svetski mir.
  • /

    27.10.2017 23:08
    /
    kasno marko stize.
    niste trebali dopustiti dolazak snsa vec kazniti bezobrazno bogacenje dsa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).