Italija dobila sajt za prijavu i proveru lažnih vesti

Italijanska policija objavila je da je pokrenula sajt na kome građani mogu da ukažu na moguće lažne vesti, na osnovu čega će se obaviti provere.
Italija dobila sajt za prijavu i proveru lažnih vesti
Foto: Pixabay
"Na tom sajtu svaki italijanski građanin može da ukaže na nešto što mu se čini da je lažna vest. Policijske službe specijalizovane za nadzor interneta i telekomunikacionih mreža će onda pokrenuti istragu da provere tu informaciju, koliko je to moguće", rekla je direktorka te policijske službe Nuncija Ćardi.
 
Istraga će sadržati identifikaciju izvora i traganje za mogućim demantiima. Ukoliko se pokaže da je informacija očigledno lažna, na tom sajtu i na društvenim mrežama će biti objavljen demanti vesti, naveo je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti.
 
Ukoliko su te lažne vesti klevetničke ili kriminalne prirode policija može da se obrati sudu, rekao je ministar.
 
Evropska komesarka za ekonomiju i za digitalno društvo Marija Gabrijel u ponedeljak se založila za evropski pristup lažnim vestima ili lažnim informacijama i osnovala grupu stručnjaka koji će se baviti tim pitanjem. U Francuskoj predsednik Emanuel Makron želi da se ove godine usvoji zakon koji reguliše to pitanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.