Francuska železnica ponovo štrajkuje

Francuska železnica ponovo je u štrajku protiv reforme operatera SNCF, dok je francuska vlada odlučna da pored štrajka sprovede reforme do kraja.
"Iako su mnogi vozovi danas ostali na stanicama, svi treba da znaju da smo odlučni da idemo do kraja", izjavio premijer Eduar Filip.
 
Železničari se bune zbog najavljene reforme SNCF-a, koji zbog finansijskih problema treba da pređe u akcionarsko preduzeće, što protivnici reforme smatraju prvim korakom ka privatizaciji.
 
Reorganizacija unutar železnice i kraj privilegovanog statusa za pojedine zaposlene, deo je reforme koju je ranije obećao predsednik Francuske Emanuel Makron.
 
Ministar ekologije Nikola Ilo izjavio je da preduzeće koje gubi novac ne može da garantuje budućnost svojim zaposlenim i da je reforma SNCF-a neophodna.
 
Sindikati železničara sa svoje strane smatraju reformu "maskaradom" osuđujući vlasti da žele da "unište javni sektor" u zemlji.
 
Predstavnik sindikata Loran Bren izjavio je da nije bilo pregovora s vlastima i da bi štrajk mogao da traje i posle juna, odnosno duže od prvobitne najave.
 
To je do sada najveći talas štrajka i nezavodoljstva građana od dolaska Emanuela Makrona na vlast pre manje od godinu dana. Do sada su protesti s kojima se mladi francuski predsednik suočio malo uticali na promenu njegovog programa reformi.
  • Maskarada

    09.04.2018 01:58
    u Srbiji
    je prošla à voix basse, tiho i mileći kao vozovi na deonicama srbijanskih železnica, ne daj bože socijalnih nemira: prvo su odvojene ćerke firme u privatizaciji, pojavili su prvi privatni železnički prevozioci koji su dobili dobre poslove (Fiat, par exemple), mnooooogooooo je železničara otpremljeno na biro ili u penziju, ili umrlo, mnogo je dileja i manekena prodefilovalo saobraćajnim resorom i železnicom i za "dobro naroda" isti zadužio za Evropi i Kini važne železničke pravce, uzgred rečeno i nekompatibilne, kupujući igračke da se kotrljaju po njima. Niko se nije pobunio. Čak ni jedan od, mislim, ukupno 23 sindikata koliko ih je Železnica brojala. Ni trepnuo niko u državi nije što je čitav jedan sektor od 2001. godine nestao, zajedno sa pratećom industrijom: Šinvoz, Goša, Min Niš, Fabrika vagona Kraljevo. Niko nije prozivan zbog toga, niti će, kako stvari stoje, ikada zbog toga odgovarati. A ni na tragu SNCF nismo. Iako smo proizvodili vozna sredstva za njih. Tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet