VIDEO: Istorijski susret lidera dve Koreje

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae In sreli su danas na istorijskom samitu u demilitarizvanoj zoni koja deli njihove dve zemlje.
Dvojica lidera su se rukovala na samoj betonskoj liniji koja predstavlja granicu, koju je Kim prešao, čime je postao prvi severnokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu od kraja Korejskog rata (1950-1953).
 
Kim i Mun su potom pešice otišli do Kuće mira, zdanja u kojem je potpisano primirje posle rata.
 
"Došao sam odlučan da uputim početni signal na pragu nove istorije", rekao je Kim na početku samita obećavši da će zadržati "iskren i ozbiljan duh".
 
Lider Severne Koreje je rekao da se spreman da poseti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, dok je Mun naveo da ima mnogo lepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsedničkoj rezidenciji.
 
Lideri će posle sastanka zajedno da zasade drvo u demilitarizovanoj zoni, a potom je na programu banket pre odlaska delegacije Severne Koreje.
 
U severnokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, koja je ove godine bila u Južnoj Koreji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. U delegaciji je i predsednik Severne Koreje Kim Jong Nam, čija je funkcija protokolarna.
 
  • comi

    27.04.2018 09:53
    napravili i pokazali cime raspolzu, ne moze vise niko da ih ucenjuje i da se igra sa njima. glupost ili dobra strategija ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.