Rusija kaznila Radio Slobodna Evropa po zakonu o "stranim agentima"

Ruski sud je kaznio Radio Slobodna Evropa (RSE) zbog navodnog nepoštovanja zakona koji reguliše medije koje vlada označava kao "strane agente".
Okružni sud u Moskvi je 5. jula naredio RSE da plati 100.000 rubalja nakon što je sudija odbio zahtev advokata odbrane da se saslušanje odgodi.
 
Radio Slobodna Evropa, koga podržava Kongres SAD, izjavio je da razmatra prave opcije. Kršenje zakona o stranim agentima može, u krajnjoj instanci, da pokrene podizanje krivične prijave protiv RSE i osoblja u Rusiji, te da ugrozi njihovo delovanje u zemlji.
 
Predsednik RSE Tomas Kent je poručio da je procesuiranje RSE na ruskom sudu "oštra eskalacija u nizu ruskih akcija koje su usmerene na sputavanje rada kompanije i bacanje javne sumnje na rusko osoblje".
 
Presuda je izrečena osam meseci nakon što je Ministarstvo pravde označilo kao "strane agente" RSE, Glas Amerike (Voice of America) i nekoliko povezanih medijskih servisa.
 
Ova odluka je bila bazirana na zakonu koji je predsednik Vladimir Putin potpisao u novembru i s kojim je vladi dozvoljeno da označi medije koji su finansirani iz inostranstva. Ovaj zakon su oštro kritikovale zapadne vlade i aktivisti za ljudska prava.
 
Kent je izjavio da se čini da je čitav zakon od početka bio politički motivisan.
 
"Od svih stranih medija koji rade u Rusiji, samo mediji koje finansira američki Kongres su označeni kao "strani medijski agenti" prema ovom zakonu. Mi smatramo da je ovaj zakon napravljen samo radi nas. Američki zakoni garantuju našu uredničku nezavisnost. Sugestije da smo mi agenti bilo koje vlade su pogrešne. One utiču na našu mogućnost da izveštavamo u Rusiji i predstavljaju tu opasnost za naše ljude", dodao je Kent.
 
RSE i Glas Amerike nadzire Odbor guvernera za emitovanje, američka agencija koja je zadužena za vladino civilno emitovanje i medijske operacije. Glas Amerike je federalna agencija, dok je RSE privatna neprofitna organizacija koju Kongres finansira godišnjim grantom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.