Terao žrtve da pevaju dok ih je mlatio

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu.
Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu.

Optužnica tereti Štuca da je u periodu maj-juli 1992. godine na području tadašnjeg Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, postupao nečovečno prema njima nanoseći im velike telesne i duševne boli i patnje, kao i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

U optužnici se navode detalji i izjava svedoka koji ukazuju da je Štuc kao pripadnik Vojne policije HVO-a opštine Brod sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju srpskih civila u logoru u prostorijama stadiona Fudbalskog kluba "Polet" i u zatvor u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbednosti Brod.

Prema navodima optužnice, Štuc je u podrumu stare zgrade Stanice javne bezbjednosti, u kome se nalazilo između 15 i 20 zatvorenika, naređivao zatvorenicima da u stavu "mirno" pevaju pesmu "Evo zore, evo dana", posle čega ih je tukao raznim predmetima dok nisu popadali, a potom bi nastavio da ih gazi nogama sve dok nisu izgubili svest.

U junu 1992. godine, u prostorijama "Poleta", navodi se u optužnici, Štuc je terao zarobljene Srbe da se međusobno udaraju, a kada bi procenio da to nije dovoljno, onda ih je on tukao dok nisu izgubili svest.

Štuc se, između ostalog, tereti da je od 30. marta do 5. aprila 1992. godine, zajedno sa ostalim pripadnicima HVO-a tukao zarobljenika, pa kada je bi pao na pod optuženi bi skakao i gazio po njemu i udarao ga po raznim delovima tela.

"Tom prilikom zarobljenom su polomljena rebra sa leve i desne strane grudnog koša, slomljena potkoljenica desne noge, zadobio je potres mozga, oštećenje levog oka i kičme, trpeo je velike psihičke i fizičke patnje zbog gašenja cigarete po koži, skinuo ga nagog i nakon toga tukao vojničkim opasačem po leđima i drugim delovima tela", navodi se u optužnici.

Štuc je optužen i za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

  • Jazz

    27.04.2011 20:32
    Nadam se da će ovakvi manijaci platiti za sva nedela koja su činili...
    A nadam se i nekoj boljoj budućnosti u kojoj ih neće biti...
  • Razočarana

    27.04.2011 19:31
    Pomislila sam: životinja! Ali nije on životinja jer one to rade instiktivno, a ovaj ljudski izrod je to radio planski i svesno. Nema kazne koja će biti adekvatna njegovim postupcima. Izrod je pri tom 19 godina živeo bezbrižno i zaspao bi uveče bez griže savesti. Apokalipsa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.