Kina smanjuje broj smrtnih kazni

Kina je najavila uvođenje novih standarda kako bi smanjila broj smrtnih kazni koje se izvršavaju nad osuđenim kriminalcima.
Kina je najavila uvođenje novih standarda kako bi smanjila broj smrtnih kazni koje se izvršavaju nad osuđenim kriminalcima.

Vrhovni narodni sud, najviši sud u Kini, obavestio je nižestepene sudove da treba da suspenduju izvršenje smrtnih kazni na dve godine, ali samo u slučajevima gde ne postoji potreba za "momentalnim pogubljenjem", prenosi Bi-Bi-Si.

Kineske vlasti su u poslednjih nekoliko godina uvele seriju mera kako bi umanjile broj pogubljenja, a najnovija odluka objavljena je u godišnjem izveštaju vrhovnog suda.

U dokumentu nije precizirano zašto je u nekim slučajevima neophodno momentalno izvršavanje smrtne kazne.

Kriminalcima koji su uslovno osuđeni na smrtnu kaznu u naknadnim postupcima kazna obično biva preinačena u doživotni zatvor.

Kina nikada ne objavljuje godišnje podatke o broju izvršenih smrtnih kazni, ali se procenjuje da ih ima više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Vrhovni sud je pre četiri godine ponovo preuzeo pravo da preispituje smrtne kazne koje izriču nižestepeni sudovi, a rezultat te odluke bilo je smanjenje broja pogubljenja.

Ranije ove godine vlasti su umanjile broj krivičnih dela kažnjivih smrtnom kaznom sa 55 na 13.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet