Obama najavio veći porez za bogate

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je da će u borbi protiv deficita biti nužna i poreska reforma posle koje će imućniji "dati pravičniji doprinos".

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je da će u borbi protiv deficita biti nužna i poreska reforma posle koje će imućniji "dati pravičniji doprinos". On je, u prvom reagovanju na odluku agencije "Standard end Pur" da kreditni rejting SAD spusti sa najboljeg AAA , na AA+ , rekao da do toga nije došlo zbog američke nesposobnosti da plaća svoje dugove, već zato što se sumnja u sposobnost političkog sistema da deluje.

"Uvek će biti faktora na koje se ne može uticati, tržište će rasti i padati, ali to je Amerika. Šta god da kaže neka agencija za kreditni rejting, uvek smo bili i bićemo zemlja trostrukog A" , rekao je Obama. Prema njegovi rečima, finansijska tržišta širom sveta i dalje veruju da je američki kreditni rejting AAA, sa čime se slažu i investitori.

"Ali to znači da nemamo problem. Nije nam potrebna agencija za kreditni rejting da nam kaže da nam je potreban izbalansirani dugoročni pristup uravnoteženju deficit", rekao je Obama i dodao da je dobra vest što se ti problemi mogu odmah rešiti i što znaju kako da ih reše. Predsednik SAD je rekao da nije problem u samom dugu, već u rešenju problema deficita na duži rok.

"Zato se", dodao je on, "pored već postignutih dogovora o smanjenju državnih troškova, moraju načiniti još dva dodatna koraka - poreska reforma kojom će oni koji to mogu dati pravičiniji doprinos, i umerena prilagođavanja programa zdravstvenog osiguranja". Prema njegovim rečima, zato nisu potrebni nikakvi radikalni koraci, već zdrav razum i kompromis.
"Nije problem u nedostacima dobrih ideja i planovima, već u političkoj volji u Vašingtonu, odnosno odbijanje da se ono što je dobro za zemlju stavi iznad ličnog i partijskog interesa i ideologije. To mora da promeni", naglasio je Obama.

  • staracstol

    09.08.2011 09:05
    To Barače Srbine, opleti po tajkunima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet