VIDEO: Deset godina od napada na Njujork

U Sjedinjenim Američkim Državama, uz pojačane mere bezbednosti, obeležava se desetogodišnjica terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington.
U Sjedinjenim Američkim Državama, uz pojačane mere bezbednosti, obeležava se desetogodišnjica terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington.

Sjedinjene Američke Države obeležavaju 10 godina od terorističkih napada u kojima je život izgubilo najmanje 2.980 ljudi. Američki predsednik Barak Obama obići će, na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001, sva tri mesta tragedije u Njujorku, Vašingtonu i Šenksvilu u Pensilvaniji gde je pao četvrti oteti avion nakon intervencije putnika.

Obama će u Njujorku prisustvovati ceremoniji zajedno sa bivšim predsednikom SAD Džordžom Bušom, sadašnjim i bivšim gradonačelnikom Njujorka Majklom Blumbergom i Rudolfom Đulijanijem. Kao i svake godine, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, biće obeleženi momenti kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.

Takođe kao i ranijih godina biće pročitana imena gotovo 3.000 poginulih, u prisustvu porodica koje su u nedelju pozvane na otvaranje memorijalnog centra "11. septembar". Taj centar prostire se na tri hektara i sastoji od dva bazena sa kaskadama, postavljena tačno na "nultoj tački", mestu gde su se uzdizale kule bliznakinje, a imena svih poginulih biće ugravirana.

Memorijalni trg biće otvoren za javnost 12. septembra, dok se muzej otvara naredne godine.

Počela je i gradnja novog Svetskog trgovinskog centra. Njime će dominirati jedan oblakoder, "Kula jedan", koja će kad bude završena, 2013. godine, biti najviša zgrada u SAD. Zajedno sa antenom biće visoka 541 metar, ili simboličnih 1.776 stopa - SAD su proglasile nezavisnost 1776. godine.

U znak sećanja na žrtve napada od 11. septembra, na trgu Trokadero u Prizu, preko puta Ajfelove kule biće podignuta ogromna replika kula bliznakinja iz Njujorka. Komemoracija žrtvama 11. septembra biće održana i u Berlinu u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu 11. septembra 2001. poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Obama: Amerika je danas jača

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da su SAD, deset godina posle napada Al Kaide, postale jače i da će Amerikanci nastaviti dalje, uprkos novim pretnjama njihovoj bezbednosti. "Zahvaljujući neumornim naporima našeg vojnog osoblja i obaveštajnih službi, snaga reda i organa unutrašnje bezbednosti, ne bi trebalo da bude dileme - Amerika je danas jača, a Al Kaida je na putu poraza", rekao je Obama u svojoj nedeljnoj radio poruci naciji.

Ipak, dodaje Obama, teroristi nastavljaju da planiraju napade na SAD, zbog čega se mora ostati na oprezu. "Činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili naš narod, i bez obzira šta nam se nađe na putu, kao otporna nacija, nastavićemo dalje", istakao je Obama, dodavši da je pravda konačno zadovoljena time što je ubijen Osama Bin Laden. "Želeli su da nas uvuku u beskrajne ratove, da oslabe našu snagu i pouzdanje kao nacije. Ali, iako ne prestaje naš pritisak na Al Kaidu, okončavamo rat u Iraku i počinjemo da vraćamo trupe iz Avganistana, jer posle teške decenije rata, vreme je za izgradnju nacije kod kuće", poručio je Obama.

  • Scotch Bonnet

    12.09.2011 07:47
    Stanje drustva ...
    ... se jasno vidi po komentarima. Poremeceno!
  • janko

    12.09.2011 05:27
    komentari
    bolesni umovi
  • ns

    11.09.2011 22:06
    no coment
    oni se bar secaju zrtava i drze do toga.... obeleze svaku godisnjicu...a mi ? sve manje i manje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.