Ceo grad bez struje zbog neplaćenih računa

Žitelji jednog španskog grada koji nije plaćao račune za električnu energiju bili su šokirani kada je nestalo svetlo u mnogim zgradama, uključujući bazen u kome su se nalazili plivači.
Žitelji jednog španskog grada koji nije plaćao račune za električnu energiju bili su šokirani kada je nestalo svetlo u mnogim zgradama, uključujući bazen u kome su se nalazili plivači.

Albasete, grad u centralnoj Španiji sa 175.000 stanovnika, nagomilao je neplaćene račune za struju i energetskoj kompaniji "Iberdrola" duguje preko milion evra, saopštila je ta kompanija.

Među zgradama koje je u sredu progutao mrak bili su i biblioteka, sportski centar i bazen. "Ovo su prve restrikcije, ali plašimo se da će ih biti još", dodala je Soriano. "Iberdrola" je unapred upozorila da će struja biti iskljućena u državnim službama koje nisu od prioritetnog značaja, navela je Soriano, dodavši da je ta kompanija "sama procenila koje službe nisu preko potrebne".

Gradonačelnica Albasetea Karmen Bajod iz konzervativne Narodne partije uspela je da ubedi "Iberdrolu" u poslednjem trenutku da ne isključuje struju u obdaništu, objasnila je Soriano.

Budžetski deficiti španskih gradova i regiona izazivaju veliku zabrinutost na tržištima, koja strahuju da bi mogao da bude ugrožen cilj centralne vlasti da smanji godišnji javni deficit. Deficit budžeta za 17 regiona iznosio je 1,2 odsto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine, dostigavši skoro 1,3 odsto, koliko je planirano za celu godinu. Ti godišnji deficiti povećavaju nagomilani dug, koji je 30. juna dostigao rekordnih 133,172 milijarde evra, što je 12,4 odsto ukupne godisnje proizvodnje španske privrede.
  • sosa

    22.09.2011 12:56
    Znam da nije za smejanje, ali ova slikica mi je baš izmamila osmeh...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet